Harstad har den siste tida hatt flere smitteutbrudd. Torsdag ble ni nye personer bekreftet smittet. Flesteparten av disse var tilknyttet en sosial sammenkomst foregående helg.

Dermed er det i skrivende stund 34 personer i isolasjon med smitte, mens 129 personer sitter i smittekarantene i Harstad.

Nå innføres det lokale tiltak i Harstad. Det melder kommunen på sine nettsider. Tiltakene vil gjelde i ei uke fra og med klokka 12 fredag 23. juli. Disse vil altså gjelde til 30. juli klokka 12.00.

Munnbind og ventekarantene

Dermed vil det nå bli innført ventekarantene for husstandsmedlemmer av nærkontakter. Helseinstitusjoner øker til tiltaksnivå 2. Det anbefales å bruke munnbind og registrere gjester ved utesteder.

Kommunikasjonssjef Øivind Arvola skriver på kommunens nettsider at de har vurdert tiltak fortløpende den siste tida.

«Foreløpig har vi hatt tilstrekkelig kapasitet til å utføre forsterket TISK (testing, isolering, smittesporing og karantene), men kapasiteten er allerede truet og vil kunne bli overskredet dersom utbruddene fortsetter å vokse de neste dagene,» heter det videre.

Frykter manglende karantene har skylda

Kommunen frykter at manglende ventekarantene har ført til at smitten har spredd seg.

«Smittesporingsarbeidet har vært krevende, og mangelen av ventekarantene vurderes å ha fått negative konsekvenser i form av nye smittede som så har skapt nye nærkontakter igjen.»

Det er altså derfor kommuneoverlegen innfører lokale tiltak fra og med 12.00 fredag.