Stubø ga landsmøtet en aha-opplevelse om Ofotbanen

TALTE NARVIKS SAK: Håvard Stubø markerte seg på SVs landsmøte på Gardermoen i helgen.

TALTE NARVIKS SAK: Håvard Stubø markerte seg på SVs landsmøte på Gardermoen i helgen.

Artikkelen er over 1 år gammel

Håvard Stubø deltok på SVs landsmøte for første gang. Det ga mersmak.

DEL

Denne helgen var det duket for Sosialistisk Venstrepartis (SV) landsmøte på Gardermoen. Det var det 23. ordinære landsmøtet i rekken. Representanter fra det ganske land var samlet for å enes om en politikk i det viktige valgåret. Valgdatoen i år er 9. september.

Lange dager

Narvikingen Håvard Stubø var en av dem som deltok. Han er Narvik SVs 5.-kandidat til valget i høst, og Nordland SVs 6.-kandidat. Til landsmøtet kom han som vara for Vegard Johan Lind-Jæger, som måtte melde forfall.

– Det var lange dager og hard jobbing, men også veldig inspirerende. Og jeg benyttet selvsagt anledningen til å snakke om de sakene som er spesielt viktige for oss i Narvik, sier Stubø.

Sakene han tenker på da er dobbeltspor på Ofotbanen, miljøtunnel og luftkvalitet.

En jobb å gjøre

I det første av Stubøs to innlegg argumenterte han for et jernbaneløft i Norge.

– For å få mer av vare- og godstransporten over på skinner i stedet for vei må vi bygge ut og modernisere jernbanen i Norge. Og her har jo Ofotbanen en nøkkelrolle. Jeg ga landsmøtet en kjapp oversikt over Ofotbanens betydning og potensial, og argumenterte for bygging av dobbeltspor, sier Stubø.

Som merket at ikke alle på landsmøtet var klar over Ofotbanens betydning.

– SV er jo et jernbaneparti, og det er mange som kan mye om tog i SV. Samtidig satt det nok mange i landsmøtesalen som ikke var klar over hvor viktig Ofotbanen faktisk er. Det vet de forhåpentligvis nå, men det gjelder nok å minne om det så ofte man kan. Her har alle vi som holder på med politikk i Ofoten en jobb å gjøre, uansett parti, mener Stubø.

Krever bedre luft

Narvik har i en årrekke slitt med dårlig luftkvalitet. Noe svevestøvmåleren i sentrum av byen har avdekket flere ganger. Problemet er imidlertid ikke unikt for Narvik. Dermed passet det å ta det opp på landsmøtet.

– Dette er en hjertesak for meg. Luften i byene våre skal være trygg å puste i. Vi kan definitivt ikke akseptere at vi har perioder med svært helseskadelig luft her i Narvik. Noen av de viktigste tiltakene vi kan jobbe for er å få E6 ut av sentrum og inn i miljøtunnel, samt å få mer av godstransporten over på skinner, poengterer Stubø. 

Dette var første gang han deltok på et landsmøte. Han legger ikke skjul på at det i seg selv var spennende. Men samtidig understreker han at han først og fremst var på jobb i helgen.

– Det er spennende og artig, men man er på jobb for de man representerer, og det er i denne sammenhengen Narvik og Nordland, minner Stubø om.

Diskuterte nasjonalpark

Politikeren undervurderer heller ikke viktigheten av å stifte nye bekjentskaper. Bekjentskaper som kan være fordelaktige for Narvik i fremtiden.

– Det er en fantastisk anledning for å få løftet opp noen saker som er viktig for Narvik, og å få dannet en forståelse for hva som er viktig i Narvik, fortsetter han.

Dermed grep han sjansen, og snakket om flere lokale saker med andre han traff på landsmøtet.

– Jeg hadde blant annet en fin prat med SVs mann i Stortingets Transportkomité, den kjente naturfotografen Arne Nævra. Vi diskuterte veien videre for den foreslåtte nasjonalparken i de nordøstligste delene av Narvik kommune, som kan bli et veldig positivt tilskudd til reiselivet i Narvik. Jeg fikk også flere nyttige tips om hvordan vi i Narvik bør jobbe videre for å få realisert bygging av dobbeltspor på Ofotbanen og miljøtunnel, kommer det fra Håvard Stubø.

Politikeren oppsummerer helgen på Gardermoen slik:

– Alt i alt en særdeles innholdsrik og produktiv helg.

Artikkeltags