Etter å ha flytta tilbake til Narvik etter mange år utenbys har jeg tatt med meg både noen gode vaner og noen uvaner. En av de beste vanene er å bruke sykkelen min. Mye.

I over 10 år i Oslo var jeg helårssyklist. Jeg begynte med dette fordi jeg syntes det tok for lang tid å ta trikk, buss eller T-bane. Jeg skulle jo bare noen kilometer. Bil var jo helt uaktuelt fordi ingen kjører til Oslo sentrum for å jobbe. Sykkelen var jo også «gratis» å bruke.

Så fra å bruke 30 min dør-til-dør med kollektivtransport, gikk jeg ned til 5-6 minutter med sykkelen. Det var rimelig digg! Flaks hadde jeg også fordi jeg syklet nedover til jobb, og oppover hjem - så det var jo god trim også!

Det ble også en frisk start på dagen, og jeg var mer våken da jeg kom til jobb.

Etter hvert begynte jeg også å sykle da det regnet og i dårlig vær. Jeg rullet sammen en regnbukse og hadde den nederst i sekken til enhver tid. Gore-Tex-jakke brukte jeg stort sett uansett.

Da vinteren kom kjøpte jeg gode piggdekk. Veldig enkelt og føles trygt. Sportsbutikken kan hjelpe deg å bytte dekk.

«Alle» i Narvik klager over støv og mye trafikk i sentrum. Vi har tidvis svært mye og farlig luftforurensing, og mye av denne er rett og slett unødvendig. Hva med å ta sykkelen i bruk oftere?

Hvis du har under 15 min gange og under 10 min på sykkelen til og fra jobb, så bør du gi sykkelen eller føttene en sjanse. Jeg vet at bilen står klar og det er så enkelt å bruke den, men du kommer til å elske sykkelen din! Du gjør samtidig noe bra for både byen, miljøet og deg selv.

Vi er en familie på fire med to barnehagebarn, så vi bruker selvfølgelig bil mye i hverdagen. Men vi klarer oss med én bil, og jeg leverer og henter i barnehagen enten til fots eller med sykkel og sykkelvogn. Jeg skjønner et det ikke er mulig at alle gjør som oss, og det er selvfølgelig helt greit. Dette er ikke en dømmende pekefinger.

Og ja, vi bor i praktisk avstand til både barnehage og jobb.

Ja, jeg har kjøpt meg en elsykkel.

Ja, jeg vet at elsykler er dyrt. Det er også bil nummer to.

Ja, jeg lar sykkelen stå noen ganger. Selvfølgelig.

Det er vanskelig å legge om vanene sine og det er travelt på morgenen. Men kanskje du prøver å sykle til jobb én dag i uka? Om du liker det og det passer for deg, kanskje to dager i uka? Tre?

Jeg heier på deg, og håper at vi sykler forbi hverandre på morgenkvisten.

Husk hjelm!

Ps. Narvik kommune, jeg vet at du leser dette. Oslo kommune pleide å stille opp med gratis "sykkelverksted" i bymiljøet. Da kunne folk sykle innom og få justert på girene, bremsene eller hva de måtte være. Skikkelig lavterskel og bra. Anbefales!