Det var i februar

Ekteparet Ole Bjørn Herman Johnsen og Duensibsong Sueasa, begge i 40-årene, ble funnet døde i hjemmet sitt i fiskeværet i Nordkapp kommune.

De avdøde ble tatt ut av huset og transportert til Universitetssykehuset i Tromsø for obduksjon etter hendelsen. Parets barn ble tatt hånd om av helsevesenet.

– Politiet i Finnmark har mottatt obduksjonsrapporten for ekteparet som ble funnet døde i sitt eget hjem i Gjesvær, Nordkapp kommune, lørdag 24. februar 2018. På bakgrunn av etterforskningen i saken konkluderer politiet med at de avdøde er døde som følge av sykdom. Med samtykke fra de pårørende går politiet ut med konklusjonen i obduksjonsrapporten som lyder som følgende for begge de avdøde: "Dødsårsaken antas å være akutt lungebetennelse oppstått i forløpet av influensainfeksjon, melder politiet i en pressemelding.

Les også: Hadde kontakt med avdød kollega for få dager siden: – Han sa at han hadde vært syk

Var syke

En arbeidskollega av avdøde har fortalt iFinnmark at ekteparet hadde vært syke med feber i over én uke før dødsfallene.

Det ble advart mot streptokokker fra politiet og kommuneoverlegen kort tid etter hendelsen.

Kort tid etter gikk kommuneoverlegen ut og avdramatiserte dette.

– Det er en tid for streptokokker både i Nordkapp og landet over. Og flere vil nok få halsbetennelse i dagene fremover. Men jeg vil avdramatisere dette for folk flest. Det er ikke en dødsbakterie som herjer Magerøya nå, uttalte kommuneoverlege Erik Langfeldt i Nordkapp til iFinnmark.

Det ble i en foreløpig obduksjonsrapport ikke funnet noen ytre skader på paret.

Avslutter etterforskning

Politiet avslutter nå saken.

– Obduksjonsrapporten er fra universitetssykehuset i Tromsø oversendt til regionale helsemyndigheter. Saken er fra politiets side oversendt statsadvokaten i Troms og Finnmark med forslag om henleggelse, heter det i pressemeldingen fra politiet.

Politiførstebetjent i Nordkapp, Runar Elde, sier at etterforskningen er avsluttet og at saken ble henlagt av statsadvokaten 13. juni.

– Det står en del ting i obduksjonsraporten som vi ikke går ut med, men konklusjonen er at begge døde av lungebetennelse.

I obduksjonsrapporten står det at datoen for dødsfallet var lørdag 24. februar.

– Det kan ha vært tidligere. Vi har indikasjoner på at det kan ha skjedd allerede den 23. februar, sier Elde.

Sakens omstendigheter har gjort at det har tatt tid å få på plass rapporten. At to personer døde omtrent samtidig av en lungebetennelse ser man på som spesielt.

– Det er veldig spesielt og det er tilbakemeldingen vi har fått fra medisinsk også, at dette er særdeles uvanlig. Derfor har det også tatt tid å få på plass rapporten. Det er tatt en del prøver og de er analysert på alle mulige tenkelige måter.