Helsetilsynet begjærer påtale mot predikanter

Etter at helseminister Bent Høie (H) reagerte på at predikanter som selger forbønner de hevder kan helbrede sykdom ikke omfattes av reglene for alternativ behandling og ba Helsetilsynet vurdere saken på nytt.

Etter at helseminister Bent Høie (H) reagerte på at predikanter som selger forbønner de hevder kan helbrede sykdom ikke omfattes av reglene for alternativ behandling og ba Helsetilsynet vurdere saken på nytt.

Artikkelen er over 1 år gammel

Statens helsetilsyn snur og begjærer påtale mot predikantene Svein-Magne Pedersen og Tom Roger Edvardsen som har solgt forbønner over telefon.

DEL

Svein-Magne Pedersen er opprinnelig fra Håkvik. Han vokste opp som læstadianer, men tilhører i dag pinsemeningheten Filadelfia i Vennesla. Han er daglig leder av stiftelsen Misjonen Jesus Leger, som blant annet holder helbredelsesmøter.

Han er også tidligere kritisert for blant annet å kreve penger for andakter og forbønn for friske mennesker.

Helsetilsynet har tidligere sagt at de ikke er grunnlag for å reise påtale mot aktører som gjemmer seg bak religionsfriheten, da opplysningene om de to predikantene ble kjent. Nå har tilsynet snudd etter å ha tatt en ny vurdering av saken, skriver VG.

Assisterende direktør Heidi Merete Rudi opplyser til VG at de har begjært påtale i begge sakene om de omtalte predikantene, men vil ikke gå inn på grunnlaget for konklusjonen.

Forbrukertilsynet fastslo 21. juni at både Edvardsens stiftelse Misjonen Helse for Hele Mennesket og Svein-Magne Pedersens Misjonen Jesus Leger bryter loven om alternativ behandling. De fikk frist til 10. juli med å endre eller stanse markedsføringen av teletorgaktivitetene. Det ble vist til at predikanter fra begge stiftelsene i markedsføringen hevder at de gjennom forbønn – til en pris av 14 kroner minuttet – har helbredet konkrete sykdommer og lidelser.

Begge predikantene uttalte etter dekningen at de vil avslutte tjenestene fra 1. august.

VG publiserte tidligere i juni en artikkel der arbeidsmetodene til de såkalte mirakelpredikantene avsløres ved bruk av skjulte telefonopptak. Helseminister Bent Høie (H) reagerte sterkt på praksisen og sa at han ville se på lovverket med nye øyne, noe han også fikk støtte for fra Helsetilsynet.

Artikkeltags