Krever statlig finansiert vaksine

Bjørnar Skjæran, gruppeleder Ap og Tarjei Svalbjørg, ungdommens fylkesråd.

Bjørnar Skjæran, gruppeleder Ap og Tarjei Svalbjørg, ungdommens fylkesråd. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Ungdommens fylkesråd foreslår at staten finansierer vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse – og får Arbeiderpartiet, og forhåpentlig hele fylkestinget med på kravet.

Hvert år rundt russetiden kommer det medieoppmerksomhet rundt sykdommen smittsom hjernehinnebetennelse. Nå vil ungdommens fylkesråds leder Tarjei Svalbjørg ha Nordland fylkesting med seg på et felles krav om statlig finansiering, skriver Avisa Nordland.

– Vi vil at vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse burde være gratis for alle ungdommer mellom 16 og 19 år, og alle ungdommer i videregående opplæring. Erfaringer viser at dette vil øke andelen vaksinerte betydelig, og sikre et likt tilbud for alle, påpeker Svalbjørg i en pressemelding.

I dag får alle elever i videregående skole tilbud om å vaksinere seg mot smittsom hjernehinnebetennelse. Egenandelen er på kr 400-500, og det er i de fleste kommuner elevene selv som må betale denne.

– Ungdommens fylkesråd fremmer god politikk. Dette ønsker vi å få hele fylkestinget med på. Det er i dag dessverre en stor andel ungdom og russ som ikke vaksinerer seg. Erfaringer fra blant annet Oslo, der langt flere ungdommer fra rike bydeler vaksinerer seg enn de fra fattige, tilsier at økonomi og pris har mye å si, underbygger Arbeiderpartiets gruppeleder Bjørnar Skjæran.

Folkehelseinstituttet sier at de siste fem årene har det årlig vært mellom fem og ti tilfeller på landsbasis, og at en av ti dør av sykdommen. Våren 2017 ble russ i Bodø innlagt på sykehus med sykdommen.

– Ungdommens fylkesråd i Nordland har vedtatt at de ønsker en statlig finansiering av vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse. Det samme har arbeidsutvalget for Trøndelag fylke. Nå håper vi å få en felles uttalelse der Nordland fylkesting støtter uttalelsen vår, avslutter Tarjei Svalbjørg i Ungdommens fylkesråd.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken