Selv er hun både forskremt og overrasket over at så mye folk fra Gratangen har tatt turen til Narvik for å se henne på kinoen, og forteller også at det er stas å ha familie og kjentfolk rundt seg på filmpremieren
– Så er det jo også stas å være på kino for det har jeg bare vært én gang tidligere, fortsetter hun med og kan ikke huske sist det skjedde.
– Men det var en gang da jeg var ungdom, forteller hun.
– Spent om jeg klarer å se
Filmen som har fått tittelen «Hundreåringene i Norge» tar for seg syv fargerike og aktive 100-åringer i forskjellige land, deriblant Norge, USA og i Nederland.
Den norske delen av filmen ble innspilt i Gratangen og Bardu våren 2019. Den gang var Laila 101 år gammel. Premieren ble utsatt på grunn av koronapandemien, og nå tre år etter kan Laila se seg selv på det store filmlerretet.
– Men jeg er nå spent om jeg klarer å se noe, sier Laila til fremover, og utdyper at synet er ikke som det en gang var.
Den internasjonalt prisvinnende regissøren Heddy Honigmann som døde før filmen blir vist i Norge, satte stor pris på at Laila Myrhaug ble med i filmen.
– Utenkelig noen tiår tilbake
Filmen er laget av Heddy Honigmann. I presentasjonen av filmen skriver produsenten:
«I vår tid finnes det aktive 100 åringer, noe som ville være utenkelig bare noen tiår tilbake.»
Heddy Honigmann besøker disse eldre verdensborgerne og spør dem om livet. Hva forventer de av det? Hver forteller sin historie på sin egen måte, noen ganger med humor, noen ganger med et snev av melankoli, men alltid med visdommen forbeholdt de aller eldste av oss.
Honigmann er en prisbelønt regissør, som døde før filmen fikk premiere. Dermed får hun ikke oppleve hvordan publikum tar imot filmen og hvordan Laila viser dagliglivet i Nord-Norge, og hvordan hun blant annet hjelper til med lammingen i fjøset til sitt barnebarn i Bardu.
Ble månedens frivillige
Fremover har tidligere besøkt Laila Myrhaug i Gratangen da hun holdt kurs i å karde og spinne. Mye tydet den gangen på at Laila var landets eldste kursholder.
Laila fortalte til Fremover da vi besøkte henne i april at hun var godt fornøyd med kursdeltakerne sine.
– De lærte veldig fort både å tre rokken og å spinne, sier hun.
Artikkelen fortsetter under videoen
Laila Myrhaug på 104 år er trolig Norges eldste kursleder.
Selv lærte hun kunsten som barn, og forteller at de både lagde sitt eget garn og kjøpte garn. Da måtte de gå fra Kvernmo til Foldvik for å komme på butikken.
– Det var ikke biler den gangen, men vi måtte kjøpe garn også, forteller hun.
I sommer ble Laila kåret til månedens frivillige av studieforbundet Kultur og tradisjon.