Hercules-fly nær ved kollisjon under øvelse

Av

Et av Forsvarets Hercules fly måtte gjøre en unnamanøver for å unngå kollisjon med terrenget under øvelsen Cold Response. Luftforsvaret undersøker hendelsen.

DEL

Det var under øvelsen Cold Response 11. mars at to norske C-130J Hercules transportfly var i samtrening med kampfly i et øvingsområde vest av Lofoten.

Her ble det øvet på formasjonsflyging under visuelle forhold i lav høyde med bruk av nattoptikk. Mot slutten av oppdraget kom formasjonen utilsiktet nær øya Mosken, hvorpå det fremste flyet i formasjonen måtte foreta en unnamanøver for å unngå kollisjon med terrenget.

Undersøkelsesgruppe

– Med bakgrunn i hendelsens alvorlighetsgrad og læringspotensial har sjef Luftforsvaret besluttet å oppnevne en forsvarsintern undersøkelsesgruppe. Hendelsen undersøkes nå i henhold til Forsvarets regelverk, heter det i en pressemelding tirsdag.

Les også:

Ivareta personell

I tillegg har Luftforsvaret anmodet Statens havarikommisjon for Forsvaret (SHF) om å gjennomføre en selvstendig undersøkelse av hendelsen.

– Det er viktig å avklare hva som har skjedd, hvorfor det skjedde og ikke minst hvordan vi skal unngå at noe lignende inntreffer på nytt. Samtidig er vårt fokus nå å ivareta involvert personell og resten av avdelingen, sier generalmajor Tonje Skinnarland, sjef Luftforsvaret.

(©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken