Det vekket oppsikt da utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tirsdag gikk ut med en offentlig anklage om at det var Russland som sto bak dataangrepet mot Stortinget i sommer.

Den samme anklagen ble videreformidlet til den russiske ambassaden, som var kalt inn på teppet i Utenriksdepartementet tidligere tirsdag.

– Det er viktig for oss å holde Russland ansvarlige, det er fordi denne typen hendelse er uforsvarlig, sier Søreide til pressen utenfor UD.

Hun understreket at det var første gang Norge gikk ut med en såkalt attribusjon, som på det diplomatiske fagspråket betyr å plassere skyld.

PST vil ikke peke på Russland nå

Det gjør regjeringen til tross for at Politiets sikkerhetstjeneste ikke har konkludert i sin etterforskning. PST vil ikke peke på Russland foreløpig, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til NTB.

– Etterforskningen og en såkalt attribusjon har forskjellige formål. Dette er noe vi bruker når vi med stor grad av sannsynlighet kan si at det er et land eller en aktør som står bak, sier Søreide.

PST vil derimot ikke si noe om hvor de står i etterforskningen.

– Det er flere andre enn oss som gir regjeringen informasjon i denne saken, så hva de bygger anklagen på, må dere nesten spørre regjeringen om. Vi etterforsker saken, og etterforskningen pågår uavhengig av det som har kommet fra regjeringen her, sier Hugubakken.

Vil ha et pragmatisk forhold

Han vil ikke svare på om PST etterforsker andre muligheter enn at det var Russland som sto bak angrepet.

em class="italic"– Hvor sikker er du på at det er Russland som sto bak, Søreide?/em

– Det informasjonsgrunnlaget vi har, som er basert på analyser og sammenstilling som våre sikkerhetstjenester har gjort, det er tydelig og det er grunnen til at vi har gått ut som vi har gjort i dag, sier utenriksministeren til NTB.

em class="italic"– Hvordan påvirker dette forholdet til Russland?/em

– Vi ønsker å ha et pragmatisk og godt forhold til Russland, men vi kan samtidig ikke la være å reagere når angrep treffer Stortinget og de viktige, demokratiske interessene som Stortinget representerer, sier Søreide.

Offentlig smekk på fingrene

Utenriksministeren ville ikke svare direkte på om Norge vil foreta seg noe mer overfor Russland, men antydet at det at regjeringen går ut med en offentlig anklage var en tydelig nok reaksjon i seg selv.

Tidligere sjef for etterretningsgruppen E14, Ola Kaldager, tror ikke det vil skje noe mer enn som så.

– Kanskje Norge sender en protest eller lignende. Og russerne kommer til å si at det ikke er dem, sier Kaldager til Dagbladet.

Frykter flere angrep

Stortingspresident Tone W. Trøen (H) kaller dataangrepet i sommer et uakseptabelt og svært alvorlig angrep.

– Trusselbildet er i rask endring og stadig mer krevende. Vi vet at Stortinget og politikere er utsatt. Dette viser at vi fortsatt må være skjerpet, ikke minst nå som vi går inn i et valgår, sier Trøen.

Søreide understreker at de åpne etterretningsrapportene antyder at vi vil se flere slike dataangrep framover. Det er PST også åpne på.

– Det er vanskelig å si noe om hvordan trusselnivået er nå, men det vi sier, er at etterretningstrusselen mot Norge er vedvarende høy, spesielt fra stater som vi ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med, som Russland og Kina. Dette er en svært aktuell metode, så vi kan forvente flere typer datanettverksangrep, sier Hugubakken.

Russlands utenriksdepartement har foreløpig ikke besvart NTBs henvendelser.

(©NTB)