I disse dagene ser vi hva en diktator har makt til å gjøre. Putin har invadert Ukraina, et naboland og et broderfolk som har levd fredelig ved siden av Russland i flere hundre år. Hva er det med diktatorer, er de som oss vanlige mennesker eller tenker de helt annerledes? Hva foregår i hodet på dem? Historien har lært oss en del om dem og hva de har til felles.

Makt er nøkkelordet for de fleste diktatorer. Makt over andre mennesker, makt til å drepe, makt til å skaffe seg rikdommer og makt til å bestemme skjebnen til en nasjon er nok selve drivkraften bak enhver enehersker. Kanskje det gir en slags glede å kunne utøve makt, hvem vet?

Manglende respekt for menneskeliv er også et fellestrekk, mennesker ses på som brikker i et spill som kan elimineres om det trengs. Stalin skal ha sagt «Et dødsfall er en katastrofe, en million er statistikk!» Hitler var opptatt av effektivitet og startet industriell dreping av jøder, sigøynere, funksjonshemmede og homofile.

Eliminering av motstandere er nødvendig for å bli diktator. Arrestasjoner, fengsling og «forsvinning» er vanlige metoder. I stedet omgir eneherskere seg med «ekko-mennesker», folk som sier og gjør det de tror sjefen vil like. Derved mister de den sosiale korreksjonen normale mennesker hele tiden får fra sine omgivelser.

Stormannsgalskap er et ord som ofte brukes. Det betyr overdrevne forestillinger om egne evner og betydning for land og folk. Hitler trodde han var et militærtaktisk geni og han overkjørte ofte sine generaler som var uenig med ham. Ettertiden har vist at han gjorde flere feil som kostet ham dyrt.

Hitler startet den andre verdenskrig, den største krigen verden har sett til nå. Minst 50 millioner mennesker ble drept, herav 6 millioner jøder som Hitler hatet og forsøkte å utrydde.

Stalins terrorstyre i Sovjetunionen varte i 28 år, fra 1925 til 1953. Historikerne er usikre, men anslår at han var ansvarlig for at mellom 20 og 80 millioner mennesker forsvant og mistet livet i Sibirs fangeleire eller i kjellerne til det hemmelige politiet, NKVD.

Krigen i Ukraina som Putin har startet, kan komme til å koste mange tusen menneskeliv, både russere og ukrainere. Hvor mange opposisjonelle han før krigen har tatt av dage i Russland er usikkert, men mange tror at han står bak likvideringen av en rekke journalister i tillegg til forgiftning av flere motstandere. Putin er en mygg sammenlignet med de to andre diktatorene, men mygg kan som kjent også være farlig. De kan spre sykdommer rundt seg som får andre eneherskere til å tro at makt løser alle konflikter. Det kan være farlig for verdenssamfunnet.

Til slutt et råd til Putin. Hitler og Stalin hadde bart, skaff deg en du også slik at vi vet hvor du hører hjemme!