Gå til sidens hovedinnhold

Tråler hjelper til i redningsarbeidet: - Ikke funnet spor av helikopteret

Artikkelen er over 3 år gammel

Flere sivile båter hjelper til i søket etter det russiske helikopteret. Det skal være tett snøvær i området.

Reketråleren Northguider har de siste dagene oppholdt seg i Isfjorden på Svalbard og tauet reker.

- Da beskjeden om ulykken kom fra redningstjenesten, snudde båten og dro til Barentsburg for å hjelpe til i søkearbeidet, forteller Arne Birkeland, daglig leder for selskapet Opilio AS, som eier reketråleren.

Tråleren var da fem nautiske mil unna der ulykken skal ha skjedd.

Birkeland har vært i kontakt med skipperen på tråleren. Mannskapet skal ikke ha sett flystyrten eller sett noe til helikopteret i fjorden. Birkeland forteller at tråleren har en svært sterk lyskaster som blir brukt i søkearbeidet.

- Men dessverre er det ikke funnet noe spor etter helikopteret så langt. Men de leter det de kan. Været gjør det imidlertid vanskelig. De fortller at det er dårlig vær og tett med snø akkurat nå.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Rykket ut

Det var klokken 16.00 torsdag ettermiddag at Hovedredningssentralen for Nord-Norge meldte at et russisk helikopter med åtte personer ombord hadde styrtet i havet. Tilstanden til de åtte er ikke kjent.

- Det er så langt ikke etablert kommunikasjon med helikopteret, eller noen som har vært i visuell kontakt med det, sier redningsleder Olav Bjørgaas til Nordlys.

Begge helikoptrene til Sysselmannen på Svalbard er på stedet, i tillegg til et Northguider og et mindre fartøy. Foreløpig har de ikke gjort noen funn.

– Sysselmannens tjenestefartøy Polarsyssel er på vei og vil være framme rundt klokka 17.45.

Helikopter med åtte passasjerer har styrtet i havet ved Svalbard

Katastrofearalarm

Helikopteret skulle fly fra Pyramiden til Barentsburg. Det ble meldt savnet rundt klokken 15.35 og det ble bekreftet klokken 15.44 at det hadde gått i havet.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge koordinerer innsatsen, opplyser Sysselmannens kontor.

UNN har utløst katastrofearalarm ved sykehuset i Longyearbyen. Katastrofeledelsen på UNN - som består av ledelsen på UNN og avdelingsledere -  er kalt sammen i Tromsø for å koordinere innsatsen, opplyser Marit Einejord, pressevakt ved UNN til Nordlys.

Helikopter og flyulykker på Svalbard

* 30. mars 2008: Tre personer omkom da et russisk helikopter av typen MI-8 med ni personer om bord styrtet cirka 4 kilometer fra Barentsburg på Svalbard (bildet)

* 18. desember 2003: To flygere fikk bruddskader da et helikopter styrtet i Adventfjorden ved Longyearbyen.

* 29. august 1996: 141 russere og ukrainere omkom da et russisk Tupolev 154 M-fly havarerte på Operafjellet under innflyging mot Longyearbyen.

* 18. mars 1996: Et helikopter med sju personer om bord havarerte under fotografering av isbjørn på Svalbard. Ingen ble alvorlig skadd.

* Mars 1991: To personer omkom og en tredje ble skadd da et sovjetisk transporthelikopter av typen MI8 styrtet ved innflygingen til det sovjetiske gruvesamfunnet Pyramiden.

* Juli 1988: Ingen personer ble alvorlig skadd da et helikopter havarerte i et breområde nær Blomstrandhalvøya på Svalbard.

* August 1987: En omkom da et helikopter med fire personer styrtet i breen Åsgårdsfonna på Svalbard.

* August 1987: En person omkom da et helikopter styrtet ved Frisland, 150 kilometer nord for Longyearbyen. Tre ble lettere skadd.

* Oktober 1986: Seks personer mistet livet i en flyulykke ved Longyearbyen.

* Desember 1982: Et norsk helikopter styrtet ved Kapp Wijk. En av de fem om bord ble lettere skadd.

* Juli 1982: Et sovjetisk helikopter med tolv personer om bord styrtet nær Hornsund på Spitsbergen. Fire ble lettere skadd.

* August 1979: Piloten omkom, mens en passasjer ble lettere skadd i en helikopterulykke på Vrangpeisbreen på Svalbard.

* August 1978: Et sovjetisk fly kjørte i fjellveggen på øya Hopen, sørøst for Spitsbergen. Alle de sju om bord mistet livet.

* August 1977: Et sovjetisk helikopter styrtet på Hansbreen. To av de fire om bord ble skadd.

Kommentarer til denne saken