Gå til sidens hovedinnhold

Helikopter med åtte passasjerer har styrtet i havet ved Svalbard. Stor leteaksjon pågår nå

Artikkelen er over 3 år gammel

SISTE: Hovedredningssentralen antar at de har lokalisert helikopteret. Ved 21-tiden torsdag kveld ble det observert et objekt på havbunnen med sonar. Objektet befinner seg i kjernen av søksområdet, et par kilometer nord for Kapp Heer utenfor Barentsburg.

Objektet ligger på flere hundre meters dyp. En miniubåt fra Tromsø skal flys til Svalbard for å gjøre videre undersøkelser i området, bekrefterredningsleder Tore Hongset ved Hovedredningssentralen (HRS) til Nordlys.

Fant oljeflekk

Det ble tidligere torsdag gjort funn av en oljeflekk på havoverflaten et par kilometer nord for Kapp Heer, i området hvor helikopteret ble meldt savnet. Objektet som er funnet på havbunnen ligger i området hvor oljelukten er mest intens, ifølge Hovedredningssentralen.

– Personell på flybasen i Barentsburg sier at de har hørt et smell i tidspunktet da helikopteret kan ha havarert.  Søket pågår for fullt, sier pressevakt Geir Mortensen.

Helikopteret styrtet i havet et par kilometer fra Barentsburg på Svalbard torsdag ettermiddag. Hovedredningssentralen for Nord-Norge iverksatte leting etter helikopteret.

- Folk har hørt at helikopteret var på vei inn mot landingsplassen i Barentsburg, men så ble lyden borte, sier Mortensen.

Et SAS-fly skal ha observert blinkende lys i søksområdet.

Det var åtte personer om bord i helikopteret da det styrtet. Tilstanden til de åtte er ikke kjent. Ifølge nyhetsbyrået Tass var alle russiske statsborgere.

- Det er så langt ikke etablert kommunikasjon med helikopteret, eller noen som har vært i visuell kontakt med det, sier redningsleder Olav Bjørgaas til Nordlys.

Russiske forskere

Av de åtte i helikopteret skal fem være blant helikoptermannskapet og tre forskere fra forskningssenteret Arktis og Antarktis i Sankt Petersburg, skriver Russlands energidepartement på sine nettsider.

- Våre medarbeidere var ombord i helikopteret, sier lederen for ekspedisjoner på høy breddegrad, en del av forskningssenteret for Arktis og Antarktis, Vladimir Sokolov til nyhetsbyrået Tass.

De tre forskerne skal alle være hjemmehørende i Sankt Petersburg.

Ifølge Tass skulle spesialister fra instituttet delta i et arbeid i Barentsburg mellom 18. og 24. oktober.

- Betrodd medarbeider

"Konvers Avia" eier helikopteret, og ifølge selskapet har piloten som fløy helikopteret lang erfaring.

- Han er en av våre mest erfarne piloter, og har særlig opplæring i å arbeide i arktiske forhold, sier Dmitriy Zhelyazkov, visedirektør i Konvers Avia til RIA Novosti.

Begge helikoptrene til Sysselmannen på Svalbard er på stedet, i tillegg til et fiskefartøy og et mindre fartøy. Foreløpig har de ikke gjort noen funn.

– Det er gjort observasjoner av oljeflekker på vannet, utover det er det ingen funn, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge, Tore Hongseth, til NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Dårlig vær

Helikopteret er av type Mi-8. Det skal ha vært på vei fra Pyramiden mot Barentsburg da ulykken inntraff.

Flere sivile skip ble satt inn i leteaksjonen torsdag ettermiddag. Det samme ble Sysselmannens skip, Polarsyssel. Kystvaktskipet KV Barentshav går mot Isfjorden og forventes å ankomme ved 8-tiden fredag morgen.

Det er dårlig vær i søkeområdet. Sikten var mellom en halv og én kilometer i søksområdet ved 16-tiden. Det var én kuldegrad og laber bris fra øst.  Sikten vil begrense effekten av helikopteroperasjoner.

Helikopterets posisjon var ikke kjent ved 16-tiden, annet enn at det skal ha truffet sjøen to til tre kilometer fra Barentsburg.

(Saken fortsetter under bildet)

Katastrofe-alarm

Helikopteret ble meldt savnet rundt klokken 15.35 og det ble bekreftet klokken 15.44 at det hadde gått i havet.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge koordinerer innsatsen, opplyser Sysselmannens kontor.

UNN har utløst katastrofearalarm ved sykehuset i Longyearbyen. Katastrofeledelsen på UNN - som består av ledelsen på UNN og avdelingsledere -  er kalt sammen i Tromsø for å koordinere innsatsen, opplyser Marit Einejord, pressevakt ved UNN til Nordlys.

Personell fra sykehuset i Tromsø, blant annet flere leger, ble torsdag kveld fløyet til Longyearbyen for å forsterke lokalsykehuset.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti sier det russiske generalkonsulatet i Barentsburg at de ser på hendelsen. Det samme gjør selskapet "Konvers Avia" som bekrefter til RIA Novosti at de eier helikopteret.

Gruveselskapet Arcticugol leaser helikopteret fra Konvers Avia, og sier til det russiske nyhetsbyrået at de ikke har hørt om hendelsen.

Ifølge Svalbardposten er helikopteret som har gått ned, vanligvis stasjonert på den russiske Kapp Heer-basen like nord for Barentsburg.

Barentsburg er en gruveby ved Grønfjorden i Nordenskiöld Land på Svalbard, med om lag 435 innbyggere, nesten utelukkende russere og ukrainere.

Fakta om Mi-8

  • Mil Mi-8 (NATO-navn: HIP-C) er et sovjetisk mellomtungt transporthelikopter. Typen er utviklet av Mil Moskva Helikopterfabrikk og bygget ved Kazan Helikopterfabrikk og Ulan-Ude Flyfabrikk. Det fløy første gang i 1961.
  • Helikopteret er 18 meter langt, har en rotordiameter på 21 meter og maksvekt på 13 tonn. Det har et mannskap på tre og plass til 26 passasjerer.
  • Det er produsert over 17.000 Mi-8, samt flere tusen eksemplarer av videreutviklede modeller.
  • Helikopteret er i bruk i en lang rekke land, både militært og sivilt. Foruten transportversjonen finnes det også kommando-, regognosering- og angrepsvarianter.
  • Mi-8 har i flere tiår blitt brukt til transport mellom de russiske gruvebyene og flyplassen i Longyearbyen.
  • Helikoptertypen har vært innvolvert i en lang rekke ulykker, blant annet flere på Svalbard. I 2008 omkom tre personer da et helikopter av denne typen styrtet like utenfor Barentsburg. I 1991 ble to drept og én skadet da et Mi-8 styrtet på vei mot den russiske gruvebyen Pyramiden.

 

Vi oppdaterer saken.

Kommentarer til denne saken