Gå til sidens hovedinnhold

Helikopter med åtte passasjerer har styrtet i havet ved Svalbard

Artikkelen er over 3 år gammel

Et russisk helikopter har styrtet i havet to-tre kilometer fra Barentsburg på Svalbard. Det opplyser Hovedredningssentralen for Nord-Norge klokken 16.00 torsdag ettermiddag.

Det var åtte personer om bord i helikopteret da det styrtet, fem passasjerer og tre besetningsmedlemmer ifølge TV2. Tilstanden til de åtte er ikke kjent.

- Det er så langt ikke etablert kommunikasjon med helikopteret, eller noen som har vært i visuell kontakt med det, sier redningsleder Olav Bjørgaas til Nordlys.

Begge helikoptrene til Sysselmannen på Svalbard er på stedet, i tillegg til et fiskefartøy og et mindre fartøy. Foreløpig har de ikke gjort noen funn.

– Sysselmannens tjenestefartøy Polarsyssel er på vei og vil være framme rundt klokka 17.45, sier Hongset.

Dårlig vær

Helikopteret er av type Mi-8. Det skal ha vært på vei fra Pyramiden mot Barentsburg da ulykken inntraff.

Kystvakten har et skip i Svalbard-området, men det vil bruke flere timer til ulykkesstedet. Flere sivile skip i Isfjorden har satt kurs mot ulykkesstedet, det samme har Sysselmannens skip, Polarsyssel.

Det er dårlig vær i søkeområdet. Sikten var mellom en halv og én kilometer i søksområdet ved 16-tiden. Det var én kuldegrad og laber bris fra øst.  Sikten vil begrense effekten av helikopteroperasjoner.

Helikopterets posisjon var ikke kjent ved 16-tiden, annet enn at det skal ha truffet sjøen to til tre kilometer fra Barentsburg.

Katastrofe-alarm

Helikopteret skulle fly fra Pyramiden til Barentsburg. Det ble meldt savnet rundt klokken 15.35 og det ble bekreftet klokken 15.44 at det hadde gått i havet.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge koordinerer innsatsen, opplyser Sysselmannens kontor.

UNN har utløst katastrofearalarm ved sykehuset i Longyearbyen. Katastrofeledelsen på UNN - som består av ledelsen på UNN og avdelingsledere -  er kalt sammen i Tromsø for å koordinere innsatsen, opplyser Marit Einejord, pressevakt ved UNN til Nordlys.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti sier det russiske generalkonsulatet i Barentsburg at de ser på hendelsen.

Ifølge Svalbardposten er helikopteret som har gått ned, vanligvis stasjonert på den russiske Kapp Heer-basen like nord for Barentsburg.

Barentsburg er en gruveby ved Grønfjorden i Nordenskiöld Land på Svalbard, med om lag 435 innbyggere, nesten utelukkende russere og ukrainere.

Vi oppdaterer saken.

Kommentarer til denne saken