Gå til sidens hovedinnhold

Høyner beredskapsnivået

– Ingen dramatisk utvikling, framholder smittevernoverlegen.

Narvik kommune går over til nivå to når det gjelder koronaberedskap. Det får Fremover bekreftet like før klokka 15.00 onsdag. Kommunen har varslet en pressemelding om saken innen kort tid.

Det er Folkehelseinstituttet (FHI) som gjennom pandemien har utarbeidet et risikonivå for kommunene i landet. Ifølge deres hjemmeside anbefales nivå to blant annet når det er mellom 50 og 99 bekreftede smittetilfeller per 100.000 innbyggere, siste 14 dager.

Like etter klokken 16 publiserte Narvik kommune pressemeldingen, med følgende budskap:

– Det er ingen dramatisk utvikling i dag som gjør at vi nå er på risikonivå 2. Det er en gradvis utvikling de siste ukene som gjør at vi nå velger å høyne risikonivået, melder smittevernlege Per Thomas Hultstedt.

Til sammen er det 26 personer som har testet positivt for covid-19 i Narvik kommune. Så langt i dag onsdag 19. mai har det ikke vært flere positive prøver.

Hultstedt skriver videre at kommunen jobber med å få kontroll på det lokale smitteutbruddet i Kjøpsvik.

– Ved å høyne risikonivået tydeliggjør vi at dette påvirker hele Narvik kommune, sier smittevernlege Per Thomas Hultstedt.

Smittesporingsarbeidet fortsetter, og alle i Narvik kommune som opplever symptomer som kan være korona oppfordres til å holde seg i ro og ta en koronatest.

– Kanskje viktigst av alt er at du tar en koronatest hvis du har symptomer eller er syk.

Dette er nivåene:

Nivå 1: Ingen eller få påviste tilfeller, men mulighet for oppblussing.

Nivå 2: Lokale og regionale utbrudd som kontrolleres. Insidensen er gjerne noe varierende som følge av utbrudd. Tilfellene kan være begrenset til visse grupper, og bare en liten andel (under 10 prosent) har ukjent smittesituasjon. Testing og smittesporing håndteres greit.

Nivå 3: Økende insidens utenom avgrensede utbrudd og fare for rask akselerasjon i insidens. Tilfellene er dels sporadiske og dels klynger i ulike miljøer. Rundt 10–20 prosent har ukjent smittesituasjon. Kapasitet for smittesporing og testing er under press.

Nivå 4: Høy og raskt økende insidens utenom avgrensede utbrudd. Press sykehusenes kapasitet. Økende insidens eller flere utbrudd i sårbare grupper. Rundt 20–30 prosent har ukjent smittesituasjon. Økende insidens av innleggelser og dødsfall. Kapasitet for smittesporing og testing er overbelastet.

Nivå 5: Ukontrollert spredning i samfunnet og fare for å overskride sykehusenes kapasitet. Akselererende insidens utenom kjente utbrudd. Mer enn 30 prosent har ukjent smittesituasjon. Smittesporing er ikke gjennomførbart for mange tilfeller pga. kapasitetsmangel.

Fremover oppdaterer

Kommentarer til denne saken