Høyre vil ha anbudsrunde på ruten Evenes-Bodø

Jonny Finstad

Jonny Finstad Foto:

Høyre ber regjeringen endre ruten Evenes-Bodø til en anbudsrute - og helst innen Widerøe legger ned dagens tilbud 4. mai.

DEL

Stortingsrepresentant Jonny Finstad fra Høyre reagerer på at Widerøe kutter 4.000 avganger på kortbanenettet. Finstad ber samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) om å snarest utlyse anbudskonkurranse på flyruten mellom Evenes og Bodø, melder NRK Nordland.

Må ha et flytilbud

– Staten og Forsvaret står midt oppe i en rekrutteringsprosess av personell til oppbygging av Evenes flystasjon. Disse personene vil innledningsvis ha behov for å pendle. Da er vi nødt til å ha på plass et flytilbud, sier Jonny Finstad til NRK.

Han påpeker også at lange rullebaner både på Evenes og Bodø lufthavn gjør det mulig å bruke andre typer fly enn de som trafikkerer kortbanenettet.

Les også: Kaller nedlegging av Bodø-ruta for løftebrudd

– Vi håper at SAS og Norwegian kaster seg på sammen med Widerøe, slik at det blir en god konkurranse, sier han.

Finstad tror en statlig garanti kan lokke de store flyselskapene til å delta i en anbudskonkurranse.

Ber om FOT-rute

Formannskapet i Evenes vedtok denne uken en uttalelse. De mener dagens modell for kommersielle ruter ser ut til å ha utspilt sin rolle for å løse intern trafikk i fylket og landsdelen.

Les også:

- Evenes kommune slutter opp om Håloglandsrådets krav om at de regionale rutene snarest legges om til et såkalt FOT-rutetilbud, der offentlig støtte sikrer et stabilt og forutsigbart transporttilbud til en akseptabel pris, slik at vitale samfunnsbehov blir ivaretatt, skriver de uttalelsen.

Og:

- Dette er spesielt viktig for oppbyggingen av Forsvaret på Evenes. Gode kommunikasjoner til både Bodø og Andøya er sentralt for både entreprenører, forsvarspersonell og deres familier og for at Forsvaret skal kunne løse sine utbyggingsbehov og oppdrag på en god måte.

Les også:

Evenes kommune mener at en overgangordning må på plass med en gang, og at minimum dagens rutetilbud blir opprettholdt til en permanent løsning er på plass.

Også Nordland AP mener staten må ta ansvar og kjøpe inn flytilbud mellom Evenes og Bodø.

Brikker i et spill

Fremovers sjefredaktør, Christian Senning Andersen, skrev i ukeslutt 20. februar at:

- Widerøe driver et spill når de kutter flyrutene mellom Evenes og Bodø og til sammen 4.000 avganger i hele landet. Brikkene i spillet er deg og meg. (For abonnenter)

Les også:

Artikkeltags