Nordlys: – Jeg skal være grenseløst ærlig. Vi har sviktet. Vi har gjort feil, og det vi ser nå, er ikke det Hurtigruten skal stå for eller det vi er. På vegne av selskapet beklager jeg dette på det sterkeste. Den foreløpige gjennomgangen av hendelsen viser flere avvik fra prosedyrene. Det er mitt ansvar som øverste leder, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten på mandagens pressekonferanse.

Skjeldam innrømmer at Hurtigruten ikke har fulgt opp karanteneregler på utenlandsk mannskap. Det gjelder 16 fra Filippinene som var mannskap på "MS Roald Amundsen", som heller ikke avla en norsk smittetest før de gikk om bord.

Tidligere mandag avslørte Nordlys at Hurtigruten i intern kommunikasjon med Hadsel kommune forsøkte å holde informasjon tilbake fra media. Skjeldam sa på pressekonferansen at han gjennom media ble gjort oppmerksom på dette.

– Vi har aldri prøvd å skjule noe eller holdt tilbake informasjon, men manglende og for dårlig tilgang til informasjon internt i selskapet har ført til at vi ikke har hatt så god og åpen kommunikasjon som vi ønsker, sier Skjeldam.

På pressekonferansen får Skjeldam spørsmål om han ikke var informert om at Hurtigruten ba Hadsel kommune om å holde tilbake informasjon. Det ønsker han ikke å svare på, og sier at det ikke spiller noen rolle hvem i Hurtigruten som snakket med kommunen i Nordland.

Hurtigruten har besluttet å innstille alle ekspedisjonscruise inntil videre. Det skjer bare timer etter at regjeringen besluttet at alle skip med over 100 personer om bord ikke får seile ut - samt at de som allerede er på cruise ikke får slippe passasjerene i land. Hurtigruten har også bestilt ekstern granskning av DNV, for å gå gjennom prosedyrer.

– For å oppsummere: Hadde vi fulgt prosedyrene, hadde vi trolig ikke fått smitte om bord. Hadde vi hatt bedre kontroll på informasjonen internt, hadde vi trolig informert gjestene allerede onsdag kveld. Hadde vi hatt bedre kontroll på informasjonen internt, hadde vi ikke sluppet gjestene i land på fredag, sier Skjeldam.