Nettavisen: Husker du å trekke gardinene fra vinduet og slippe sollyset inn i hjemmet om morgenen?

Ikke det, nei. Vel, du burde begynne med det. Nå.

Forskere ved University of Oregon har nemlig undersøkt forskjellen på luftkvaliteten i mørke og lyse rom, skriver National Public Radio. Og funnene burde være alarmerende for dem som lar gardinene være trukket for vinduene.

Infiserte dukkehus med støv

I eksperimentet ble det nemlig funnet kun halvparten så mange bakterier i rom som var utsatt for dagslys, enn i de mørklagte rommene.

Forsøkene ble foretatt i dukkehus. Forskerne hentet inn ekte husstøv fra forskjellige hjem i Portland i USA og plasserte støvet i dukkehjemmene. Disse ble deretter plassert utendørs, i oppvarmede rom, i 90 dager. Rommene var henholdsvis tildekket, daglyseksponert og UV-lyseksponert.

Etter de 90 dagene målte forskerne konsentrasjonen av levende mikroorganismer i husstøvet, og fant ut at begge de to dukkehjemmene som var opplyst kun hadde halvparten så mye bakterier i seg som det mørklagte dukkehjemmet.

90 dager er for øvrig så lenge støvet kan holde seg i et rom, selv om du støvsuger.

Dagslys nesten like godt som UV-lys

Hovedforfatteren av forskningsrapporten som ble levert i forbindelse med forskningen, Ashkaan Fahimipour, sier ifølge National Public Radio at han er overrasket at UV-lyset nesten ikke tar livet av flere bakterier enn vanlig dagslys.