Ifølge trener Arne Olsen har Narvik aldri i et NM hatt første, andre og tredje plass i et og samme renn slik det skjedde i slalåm under Junior 1-NM for jenter på fredag.

Noe og noen må jo ha gjort mye rett, resultater i idrett kommer som kjent ikke rekende på ei fjøl.

Morten Solberg er tidligere toppløper, har vært trener og er avdelingsleder på idrettslinjen ved Narvik videregående skole. Han har vært en del av og fulgt alpinmiljøet i Narvik gjennom en årrekke.

Hva ligger bak de gode resultatene?

– Dedikerte trenere og foresatte i alle grupper helt fra de var barn. De fleste har startet alpin karrieren i seks-syvårsalderen. De har trent mye og hatt kontinuitet i treningen, sier Solberg.

Han legger til at trenerne ofte er tidligere løpere som kan alpint.

– De ser den røde tråden i treningsarbeidet, dette er trenere som synes det er kult å ha treninger og sette løyper i all slags vær og føre forhold.

Alpint er en helårsidrett, ifølge Solberg

– Løperne må ha god fysikk, derfor har de vært gjennom mye barmarkstrening fra tidlig alder. De skal ikke være eksperter i noe men ha et høyt gjennomsnitt. Den enkeltes fysikk måles gjennom Ironman-tester. Å være allsidig gjennom å drive med andre idretter er ingen ulempe som ung idrettsutøver.

Samtidig er Solberg klar på at treningsgruppen må fungere sammen.

– Det å være venner og ha det gøy sammen er viktig for at den enkelte skal trives og prestere. Hvor langt den enkelte løper vil nå er knyttet til den indre motivasjon som man har samtidig som det er lagt til rette for treninger og annet rundt løperen.

I Narvik er det en egen forening Narvik alpin toppidrett (NAT) hvis formål er å støtte opp om den alpine landslinjen ved Narvik videregående skole.

– Nord-Norsk alpinsport jobber bra, men det kan gjøres forbedringer. Det burde vært lagt til rette for et universitetslag i Narvik slik de har i Trondheim. Her vil løpere som er ferdig med videregående kunne ha et tilbud hvor de kan kombinere studier og trening. Det må jo være en fordel også for universitetet som vil bli enda mer attraktivt.

Bildeserie

Disse var i fjellet under NMs siste dag