I et litt for kaldt, men vintervakkert Narvik var det mye som skulle transportere oss tilhørere inn i maksimal julestemning – både for barn og voksne. Rammen og innholdet var for kort tid siden perfekt. Men den situasjonen vi er oppe i fører til flere kanselleringer. Det siste er at torsdagens konsert i Narvik kirke med de fantastiske musikerne Iver Kleive og Knut Reiersrud er avlyst. Det samme er konsertene med henholdsvis Helene Bøksle og Maj Britt Andersen. Derfor er det vanskelig å vite sikkert selv om den aller nærmeste framtid. Så det meste må tas med et par tønner salt, ispedd en sunn dose skepsis. Men vi får prøve oss på i kulturkrystallkula likevel. Og arrester oss om det er noe vi har glemt eller om noe er riv ruskende galt.

Marked og moro

Åpner vi den første luka i kulturjulekalenderen, så finner vi en rekke julemarkeder.

Erlend Sandvoll ved Narvik museum kan fortelle at julemarkedet på museet hele dagen lørdag går som planlagt om ikke noe helt dramatisk skjer.

– Men vi oppfordrer de som besøker oss til å bruke munnbind og holde avstand.

– På julemarkedet kan vi skilte med 13 utstillere som selger sine produkter. Den hele og fulle oversikt over hva har jeg ikke, men kan love stor variasjon innen segmentet kunst og håndverk. Dessuten har museet selv et stort boksalg der skulle være mulig å finne godbiter for den bibliofile.

Husflidslaget sørger for kafé, og at nissen kommer er absolutt ikke umulig.

Beveger vi oss litt nordover, så kommer vi til Gratangen og Foldvik. Det første julemarkedet ble arrangert i 2013 og beviste at Foldvik brygger ikke bare er et bra sted sommerstid. På sin nettside skriver Gratangen næringsforum blant annet: Gratangen julemarked er et koselig, lite og intimt marked og en unik førjulsopplevelse på markedsområdet. Julemarkedet på lørdag ettermiddag er et arrangement for hele familien der en finner salgsboder, salg av mat og drikke, restaurant, åpen gammelbutikk, bålkaffe i lavvo, julegrantenning med gang rundt juletreet, kystnissen, sang og musikk og masse annen herlig julestemning i Gratangens egen jul i Skomakergata.

Litt tidligere på lørdag åpner det marked også i Polar park. En rekke lokale utstillere meldes klare med håndverks- og konsumerbare produkter. Og det vil selvsagt være salg av kaffe, kaker, vafler og annet digg.

Gylden standup

Det store trekkplasteret denne helga på underholdningsfronten vil vi stor sikkerhet tro er Johan Golden. Haldenseren er kjent for de fleste gjennom flere suksesser på TV, radio og scene. Fredagskveldenes «Nytt på Nytt» på rikskringkastingens hovedkanal og kraftsalvede fredagstimer med fasitbasert oppsummering av siste ukes nyhetsbilde på reklamefinansiert radio er bare to av mediene Golden kan oppleves på. Røffe, hardtslående, men likevel tilbakelente Golden er dog etter sigende best på scenen. Sammen med sidekick Ole Soo, en rappkjefta bergenser, står han på scenen i kulturhuset lørdag kveld.

Julefred x 2

Søndag bør alle som søker julestemning, julefred og vakker musikk finne veien til Narvik kirke. Ingen ringere enn Jardar Johansen synger sammen med Ankenes blandakor. Den trivelige karen med den store stemmen kommer sammen med band og datteren Sunniva Hamnes Eid, også hun en meget dyktig sanger. Det kan være starten på en ny tradisjon etter at Hanne Krogh i en rekke år har vært korets store attraksjon. Forvent morsomme historier og anekdoter til ettertanke mellom kjente coverlåter – som for eksempel Howard Blakes «Walking in the Air, «Når himmelen faller ned» av Anne Grete Preus, den vakre «I den kalde vinter» av Kari Bremnes og mange flere kjente og kjære. Og selvsagt «O helga natt». Ikke minst koret fortjener at benkene i kirken fylles opp.

Mandag er det igjen sang og musikk samme sted – da med Care Gospel og konserten «The Soul Of Christmas». Så om søndagen ikke skulle passe, så er muligheten der igjen mandag til å høre et kor med ekte soul og gospelstil sammen med en rekke dyktige musikere.

Nelson og flip-pass med reker og majones

På sportsfronten skjer det også saker og ting. På lørdag arrangerer Narvik atletklubb julestevne. I bryting selvsagt. Klubben kan melde om cirka 100 påmeldte fra Kiruna, Tromsø, Skånland, Bodø, Fauske og hjembyen. De fleste av dem i yngre årsklasser. Korona har gjort alle stevner siden 2019 til en kasteball, men endelig kan klubben invitere til konkurranser igjen.

Så byr Ørnene på match igjen søndag. I Nordkraft arena står Comet fra Halden når pucken droppes. Arctic Eagles, suverene lederlaget i 1. divisjon, nedsablet Lørenskog med 9–2 forrige helg og er i flytsonen. Det kan bli artige 60 effektive minutter i ishallen. God hockey er bedre underholdning enn det aller meste.

Søndag er det i tillegg åpningsfest i fjellet. Narvikfjellet kickstarter med gratis heiskort, ditto pølser og toddy, julenissebesøk, julepyntet anlegg, preparerte løyper, gondol og trekk. Og med det er skisesongen 2021/2022 i gang.