Det er den tida på året igjen. Nei, det er ikke den kalde fine tidas anmarsj med norske triumfer i spor og i bakke det er snakk om, men de sykliske juleforestillingene. Det blir jo ikke jul uten. Julestemningen skapes gjennom minner, nostalgi, tradisjoner, forventninger, og kulde. Dessverre må vi ta det som her følger med et par tønner salt da billetterte arrangement fort kan bli offer for lokale- og nasjonale tiltak. De tradisjonsrike julegrantenningene er jo dessverre i stort monn avlyste. Men om vi lukker øynene for den umusikalske pandemien, så skjer det likevel mye de neste dagene.

Førjul på Ankenes

Og dersom vi ikke begynner helt metodisk og kronologisk, men lokalt, så er det julekonsert med Ankenes skolekorps og drill som først dukker opp. Søndag ettermiddag kombinerer korpset julemusikk med låter som har 80-talls tema. Sistnevnte skulle vært gjort for lenge siden, men viruset ødela muligheten for å høre musikk fra filmen «Rocky», Queens «Bohemian Rhapsody», Bobbysocks-blockbustere og andre klassikere fra det kaotiske tiåret. Nå er muligheten der i Ankeneshallen. Og bør gripes.

Korpset har hatt en fin tilflyt av aspiranter det siste året og teller totalt cirka 60 medlemmer totalt om man regner både drill og musikanter – som alle gleder seg til å skape førjulsstemning.

Snøfall

Helgas headliner vil vel mange mene er Eva Weel Skram. Tidlig kveld fredag spiller (og synger) hun i Narvik kulturhus. Det er vel bare å nevne hennes «Selmas sang», som er signaturlåten til NRKs julekalender «Snøfall», så får man julestemning. Hun har også laget låten «Falle til ro» fra den norske Netflix-serien «Hjem til jul» og tolkninger av julelåter som Prøysens «Romjulsdrøm» og Joni Mitchells udødelige «The River». Mange vil sikkert huske henne og musikerektemannen, den raffinerte gitaristen Thomas Stenersen, fra Haikjeften i 2019 der de gjorde en glimrende, ganske så rockete kortkonsert. Fredag blir det altså langt mer julete og sjanse for å bli påført varig gåsehud av en av Norges mest distinkte popartister. Kvaliteten i det hun skaper, er nesten uten sidestykke i moderne norsk popmusikk. Det er såre enkelt å la seg berøre.

Lukter vorspiel

Lørdag er det vending 180 grader med standup. Den nordnorske karakteren Arnt Hjalmar, som for mange er mest kjent gjennom Honningsvågrevyen inntar byen. Arnt Hjalmar & Elvis med band «Til Vegas på NAV» står på plakaten. Mehamns store sønn, den arbeidssky amcarsjæfen Arnt Hjalmar har igjen slått seg sammen med Elvis Presley og snekra i hop et nytt show. Det lukter vorspiel.

Engler i snøen

Lørdag og søndag, første søndag i advent, byr altså på mye. I Sjømannskirken inviterer Kor Arti til julekonserten Stjernesludd: For i natt når snøen laver ned lager vi engler. Og vi er i himmelen. Dirigent Jurgita Juozuniene og koret lover en trivelig adventsstund i mørketida. Det gjør de også dagen før, da i Ballangen kirke i spann med Ballangen mannskor.

Narvik kirkes barne- og ungdomskantori og Narvik kirkekor byr på den tradisjonelle lysmessen i både Narvik kirke og Ankenes kirke. Du må opp tidlig for å oppleve det på Ankenes, men muligheten kommer igjen på kveldstid i steinkirken.

Et fint tilbud til de minste (3 - 6 år) er høytlesningen på biblioteket søndag. Det går i regi av Narvik unge sanitet, og er gratis. Klokka ett åpnes boken.

Pucken droppes, ballen går

For de sportsinteresserte er det heldigvis hockey-helg i fortet til Ørnene. Lørenskog kommer på besøk for å utfordre. Lørenskaugingene ligger på tredjeplass et halvt hav av poeng bak Narvik, men blir neppe noen «walkover», selv for et hjemmelag som flyr. Lagene møtes til dobbeltoppgjør – først på lørdag ettermiddag og igjen midt på dagen søndag.

I Parken flerbrukshall er det også kamper. Suverene Narvik Wizards møter Hammerfest & Forsøl Innebandy lørdag ettermiddag og grytidlig søndag står Alta IBK på motsatt banehalvdel.

Avlyst juleglede

Ut i neste uke, onsdag 1. desember nærmere bestemt, skulle ingen ringere enn den herlige totningen Maj Britt Andersen til kulturhuset med sin juleforestilling for hele familien, «Julegleder». Den er dessverre nå meldt avlyst. Lillesøstera til Inger Lise Andersen, senere Rypdal, har mer eller mindre uten stans siden 1975 beriket stadig nye generasjoner med sin unike musikalske verden – spesielt barn. Nestoren i norsk visekunst kan kunsten med å skape den rette stemning både for små og store. La oss håpe at Bjørnar Mikkelborg tar en telefon og sørger for at hun kommer i 2022.

Jordnært og opphøyd

Dagen etter, torsdag, er det lunsjkonsert i Narvik bibliotek med unge lovende musikere; Musikk i Nordlands Springbrett-deltakere Sebastian Dankel, Tor Alvin Wika og Victoria Lewis. Siden det er siste lunsjkonsert i år, og snart jul blir dette en hel konsert på en time.

Senere torsdag, på kvelden, kommer to fremragende musikere til Narvik kirke; organisten Iver Kleive og gitaristen Knut Reiersrud. Det får stå for undertegnedes egen regning, men er det én førjulskonsert man bør få med seg, så er det denne. Og kanskje Hekla Stålstrenga når de besøker Bjerkvik midt i julemåneden. Men mer om det i god tid.