Da denne spalten igjen var oppe og nikket forrige uke, kunne man få inntrykk av at kulturens alle sluser var åpne. Beklager den hybrisen. Vi må ta en fot i bakken denne helga, for foruten det som skjer med stor og liten ball, puck og kølle, er det ikke fullt øs i sal og på scene. Men når det først skjer noe, så skjer noe som ikke har skjedd før i Narvik. Det er faktisk ganske unikt. Og spennende.
Religion og jazz
Selveste Duke Ellington kommer til Narvik kirke lørdag kveld. Vel, ikke Edward Kennedy «Duke» Ellington himself, for han gikk bort i 1974, men musikk av mesteren. Storbandet til LKAB musikkorps under ledelse av Runar Sollie serverer Ellingtons eklektiske «Sacred music» i tett samarbeid med vokalgruppa Herr og Frustrert. Det har aldri vært gjennomført her før, men borger for noe spesielt bra. The Duke er langt mer enn «Take the «A» Train».
1900-tallets kanskje største musikkpersonlighet og jazzmester, skrev tre sakrale verker de 10 siste årene av sitt liv – fra 1965 til 1973. Selv regnet han disse tre som sine viktigste verk. Han kunne vel gjerne ha kalt dem de mest kontroversielle. Midt på 60-tallet og i starten av 70-tallet var institusjoner av alle slag, inkludert organisert religion, under ild; til og med magasinet Time våget å kjøre ei forside med tittelen «Is God Dead?» Som tilsvar til det progressive medlemmer av presteskapet, tok flere jazzmusikere opp utfordringen med å smelte sammen kristne tekster med jazz. Men ingen prosjekter hadde en høyere profil, og skapte mer furore enn den dypt religiøse Ellingtons verk. Konservative kalte det et blasfemisk forsøk på å besudle religion med jazz, radikale mente det var å selge seg til organisert religion.
Iørefallende
Låtene band og kor har satt sammen (og som også andre band har gjort) er hentet fra alle de tre verkene og akkurat det har nok bidratt til å redde den visjonære Duke Ellington fra seg selv. Den religiøse musikken som besatte Duke sent i livet, var, påstår forståsegpåere, usammenhengende sammenlignet med hans tidligere mesterlige verk. Den første konserten består av gammelt og nytt, den andre er den første der svenske Alice Babs synger med orkesteret, blant annet «Heaven» og den ordløse vokalen «T.G.T.T. (Too Good to Title)» Og den tredje, «Third Sacred Concert», ble bygget rundt nettopp ferdighetene til Babs, jazzsaksofonisten og klarinettisten Harry Carney, og Ellington selv på piano. Dette som et tips til den som ønsker å lytte litt på forhånd.
Hvorom allting er, dette er vakker musikk, hverken lettspilt eller lettsunget, men en iørefallende blanding av blues, jazz og gospel. Runar Sollie betegner musikk og sang som lettfordøyelig. Så får vi høre på lørdag hva han og hans medsammensvorne har funnet å begeistre oss med.
Distinkt identitet
Av andre arrangementer kan nevnes at god stemning-garantisten Boysen Trio spiller på Malmen i helga – i nær kombinasjon med 70-talls disco som rulles ut av legenden DJ Deejay. Og der det forventes slengbukser, vester, frynser, platåsko, buksedress, store solbriller, kordfløyel, hippie, pannebånd, pologenser, langt hår – og muligens blir Tina Charles, Bee Gees, Abba, Barry White og Gloria Gaynor, Hot Chocolate, KC & The Sunshine Band, O'Jays, Donna Summer, Boney M og Baccara. Å høre. Og mange, mange fler. Men hva vet vi? Det gjør bare platesnurreren. Det ryktes premiering for beste antrekk. Vi er vel alle enige om at 70-tallet er det siste tiåret med skikkelig signatur?
På lørdag formiddag er det Bondens marked mer eller mindre midt i byen. Unik kortreist og lokalprodusert mathåndverk; odlet, dyrket, foredlet, røktet, emballert, befraktet og solgt av produsentene sjøl.
Så er det også slik at Fotosamlingas venner vil stille på Narvik museum på lørdag til hagefest i forbindelse med Kulturminnedagen der temaet er «Drivkraft» og frivilligheten står i fokus. 2022 er som kjent frivillighetens år. Så fra klokka tolv stiller "gutta på loftet" (sammen med andre organisasjoner innen frivillighet som Norsk radio relæ liga, Hagelaget m.fl.). Her forteller de hvordan de jobber og hva med. Og har du et bilde du gjerne skulle ha skannet i høy, høy kvalitet, så ta det med. Her er hjelp å få, nokså unik sådan. Inngang til museet denne dagen er gratis.
Og dett var dett, som Marve Fleksnes sa.