Spalten Hva skjer? tok en ufortjent pust i bakken forrige uke da det angivelig ikke var så mye å krysse av på kulturkalenderen, og en tekst inneholdende ordet ingenting ville vært på Instagramkontoen BAdesKen før trykksverten var tørr. Vi kunne, i mangel av noe annet, ha skrevet om hva som skjedde, for eksempel at det var 60 år siden Beatles slapp sin første single, «Love Me Do» og at samme dag, også for like mange år siden, var det premiere på den aller første James Bond-filmen «Dr. No». Begge deler søyler i popkulturen. Men det gjorde vi altså ikke.

Krig på brettet

Denne ovale helga starter torsdag med muligheten til å tenke svart-hvitt, det vil si spille simultansjakk mot en fransk mester. Først på biblioteket for barn og unge og straks etter på Jernbanemusikkens kulturhus. Sophie Milliet heter hun som sitter bak brettene, og er absolutt ingen hvemsomhelst i sjakksammenheng med flere franske mesterskap på CV-en og en rekke andre meritter. Det er selvsagt Narvik sjakklubb som står bak dette arrangementet som er gratis og helt fritt for juks.

Kosebamser og bøker

Og når vi først er innom huset fullt av bærbar magi, så må nevnes at det på søndag er Bamsesykehus på biblioteket. Arrangementet er gratis, og barn kan ta med seg et kosedyr til sykehuset, for som alle vet, kosedyr kan også bli skadet og bli syke og vil trenge omsorg og behandling. På bamsesykehuset vil kosedyrene og ungene møte lege, sykepleier, tannlege eller kanskje en fysioterapeut. Tilbudet er en inngang til neste helgs TV-aksjon hvor pengene går til Leger-uten-grenser. Og det fortsetter med at biblioteket kjører i gang sitt bokloppemarked på mandag og neste uke til ende der all inntekt går til nevnte NRKs TV-aksjon.

Moro på Malmen

Så bør vi nevne at Robin Pettersen spiller på Narvikguten fredag, DJ Jonna snurrer på Malmen utover natta, og når vi kommer til lørdag, så står komikeren Zahid Ali igjen på scenen i Narvik. Det også på Malmen. Rikskomikeren og «gæren-pakistaneren» har underholdt i over 20 år og er kjent for å være en av landets ledende komikere med utpreget evne til improvisasjon og frekk humor. Med seg har han Yngve Skomsvoll en av Norges dyktigste tekstskrivere – kjent blant annet for å skrive for Nytt på Nytt.

Den ultimate turen

Så må vi hoppe til tirsdag. Da kjører Bjørn Forselv sitt foredrag om den sjukt lange gåturen han og Inger Krane satte ut på fra USAs grense til Mexico og de 427 milene nord til den kanadiske grensen – den såkalte Pacific Crest Trail. På utenlandsk heter det seg: «The hike is rugged, remote and it can be challenging and dangerous.» Foredraget blir å oppleve i auditoriet på Narvik videregående skole, Solhaugen.

Krig på alvor

Og alt folket bør merke seg at mot neste helg foredrar Hans-Wilhelm Steinfeld i auditoriet i Det Fjerde Hjørnet. Narviksenteret og Human Etisk forbud i Ofoten har invitert den ekstremt erfarne, kunnskapsrike, tøffe og pågående utenriksreporteren med sin markante bergensdialekt i forbindelse med FN-dagen som er den 24. oktober. Tittelen på foredraget er «Ukraina betyr landet på randen», og temaet for foredraget er massedrap med tilknytning til Russland og den aktuelle konflikten i Ukraina.