Kultur i sitt bredeste format er etter min mening en av bærebjelkene i det norske samfunnet, og helgens kulturkalender byr på en rekke pilarer – alt fra energisk ungdom til rustne herrer via teaterkunst og Halloween-halloi. Mest av alt et bredt spekter av interessant og opplevelsesrik musikk, men også det som åpner opp for refleksjon og undring. Hold på hatten.

Ung for alle

Om vi begynner med begynnelsen (før vi sauser det til), så er det selvfølgelig ungdommen som først er ute. Initiativet Ung for Ung skjer i nede i den sorte boksen, altså Mørkholla. Det er elever fra primært ungdomsskolen og kulturskolen som har jobbet med et nyansert program som fortjener oppmerksomhet. Et supert husband vil også rigge seg til. Undertittelen på konseptet er «av musikalske unge for musikalske unge» kan vi, som har tyvlyttet litt, bekrefte at utsagnet ikke er slengt på tilfeldig. Men merk at dette arrangementet ikke bare er for jevnaldrende, men for absolutt alle for det finnes som kjent ingen øvre aldersgrense for å være ung.

Vaskeekte rocker

Fra Mørkholla og opp trappene til Malmen er det ikke mange trinn. Tar du dem litt senere på kvelden så møter du velmeritterte musikere med gitaristen Janne Bark, Ulf Lundells mangeårige våpendrager, i spissen. De andre er Ronald Alertsen på bass, Kjetil Christensen på trommer og Geir-Ove Mortensen på piano og mandolin. Og sammen danner de vaskeekte rockerne, surprise! Janne Bark Band. Bark spiller sine egne låter, men tolker også låter som har betydd mye for han gjennom sin over 40 års lange karriere som musiker.

Rikt fasettert skuespillkunst

Holder vi oss i Kongens gate 44, så kommer det storfint besøk hit lørdag. Riksteatrets bukkeritt rundt om i landet stanser her med oppsetningen av «Peer Gynt». Teatret har samlet noen av landets beste skuespillere i en helt ny versjon av Peer Gynt. Kritikerne har gått bananas, tomme for superlativer og seksere på terningene sine. Spør du meg, så slår det å oppleve Anders Baasmo som Peer Gynt i Ibsens mesterverk på en lørdagskveld Maskorama og Skal vi danse med flere lysår.


På Berg 3

Men så var det denne lørdagen da. Den er irriterende velegnet til å lide valgets kvaler. For samtidig som Peer lyver, står låtskriver, vokalist og gitarist Sverre A.N. Stenersen fra Bardufoss (ja, han er barnebarn av OL-vinneren i kombinert fra 1956) på scenen i Bjerkvik, på Berg 3. Stenersen platedebuterte i 1999 og har til nå over 20 utgivelser bak seg. Han har frontet flere band, blant annet Tromsø-bandet Diversion Blue og Vestfold-baserte Dunderland, og har turnert store deler av Norge i tillegg til flere konserter i utlandet. Kan være et svært interessant bekjentskap.

Gigg på VT

Og ikke nok med det, på Verdensteatret er det pop up-konsert med Major Fluke og to av de mest spennende unge bandene i byen, Bærtur og Guldfeber. Major Fluke har ligget i musikalsk treningsleir denne uka og ønsker å dele den forventede framgangen med publikum. Bandet har på beddingen en ny singleutgivelse, kommer til å presentere både nytt og gammelt materiale lørdag kveld. Men presiserer at det er de unge som vil stå i sentrum. Giggen er gratis for alle under 20. Og rusfri.

Og på Malmen tar etter sigende Siggie: B over med dj-spillerne sine sammen med Vice x Versa. Klubbkveld med andre ord – pakket inn i Halloween-stash der det visstnok vanker premier og tvilsom ære for beste knask og knep-antrekk.

Narvik før og nå – mest før

I Sjømannskirken tidlig lørdag ettermiddag vil det gå litt roligere for seg, selv om det handler om en hyllest. Dit kommer Tore Johan Bakkejord og Bjørn Isachsen med sin kabaret, «Gamle Narvik i tekst og toner». Parhestene betegner seg selv som to rustne herrer, men har tydeligvis brukt nok WD-40 til å ha produsert 13 originalskrevne sanger med byens historie som bakteppe, samt to bøker med et skjevt blikk om det å vokse opp på «skrenten». Bjørn Isachsen spiller piano og synger egne tekster mens Tore Bakkejord leser utdrag fra sine bøker. Det borger for mye moro.

Fuck Cancer

Kommende lørdag formiddag samles frivillige på Grand til workshop for å perle de etter hvert godt kjente armbåndene med det hardtslående parolen «Fuck Cancer». Kudos! Det er Ung Kreft som koordinerer og arrangerer workshoper rundt om i hele landet, og så selges armbåndene i Kreftforeningens nettbutikk. Pengene som kommer inn, går direkte til kreftforskning og aktiviteter for unge berørt av kreft.

Da har vi (puh!) endelig kommet fram til søndag.

I Kjeldebotn finner Jernbanens musikkorps tonen sammen med Kjeldebotn Musikkforening søndag ettermiddag. Og, som vi har omtalt tidligere, Still Alive Unlimited har plateslipp med livekonsert i Mørkholla. Og serverer i samme åndedrag historien om eventyret i London i fargebilder, Vel, i timen før de 10 musikerne entrer scenen.

Tidligere på dagen er det igjen høytlesning for de yngste på biblioteket. Om det er bibliotekaren eller Narvik unge sanitet som har plukket bøkene, vet vi ikke, men valget er godt: Det leses fra «Jakten på Nordlyset», historien der Julie og Troll Olav tar leseren og tilhøreren med på en vinterreise fra Tromsø til Nordkapp med Hurtigruten. Samegutten Jovnna er veiviser, og ferden går videre med reinsdyrslede inn på vidda i jakten på det forsvunne nordlyset. Og videre leses det fra boka «Gutten som lurte Stallo – Bárdni gii Stálu dájuhii», En morsom og litt skummel historie basert på et samisk eventyr. Boken handler om mot og tapperhet, og hvordan man kan overkomme hindringer ved å være smart og tro på seg selv.

Støtt kulturlivet, og ha en god helg.