Enten du tror på Gud eller Grinchen, synes at julen bør komme snikende som en malende katt over tunet, eller synes det er digg at alle julekanonene fyres av i det øyeblikk man sier a for advent, så er musikken en stor del av hele sulamitten. Ja, en helt vesentlig ingrediens og avgjørende for at det i det hele tatt skal bli jul selv om mange av oss sliper ned og skrur ned musikksmaken en smule i adventstiden. Men som geniet, den salige Frank Zappa sa: «Without music to decorate it, time is just a bunch of boring production deadlines or dates by which bills must be paid.» Nå finnes det lass av søppel sminka med julestemning, musikk som like gjerne kunne vært laget av kunstig intelligens, men det vi skal presentere her er det stikk motsatte, skikkelige saker i en blanding av salig og sekulært.

Om vi begynner litt rotete med søndag, så er det dagen da julen synges inn i Narvik kirke – nesten ei hel uke før det blir heisann og hoppsann og fallerallera på alvor. Vi får skylde på pave Gregor XIII for å ha stelt det så ugudelig til.

Altså «Vi synger julen inn» på kvelden fjerde og siste søndag i advent. Det innebærer endelig stor julekonsert med lokale aktører etter at den i fjor måtte avlyses og året før bare kunne nytes på skjerm som strømmetjeneste. Nå både kan og bør benkeradene fylles opp igjen. Blant de medvirkende er Jernbanens musikkorps og Ankeneskoret som har funnet tonen sammen. Fra det holdet får vi høre blant annet «Julemotett» av organisten, kordirigenten og komponisten Eyvind Alnæs, et velkjent stykke som står på julerepertoaret til en rekke kor. Og blir det skikkelig jul uten? Nei.

Andre medvirkende til julestemning er Jernbanekoret, KorArti, Narvik kirkekor og Narvik kirkes kammerkor, delvis i form av Kammerdamene. Det blir både tradisjonelle julesanger og en avdeling med polske julesanger hvor de to kirkekorene synger sammen. I det hele tatt er det et ganske variert program som preges av mange og uvanlige samarbeidskonstellasjoner. Selvsagt blir det også fellessang, og kveldens andakt holdes av kapellan Trond Laksaa. Konserten er gratis, men det tas opp en kollekt til inntekt for kirkemusikalsk arbeid.

I dagene før er det nærmest legendariske KES av 2022-tapning som står for den musikalske underholdningen. Det godt bevarte garasjebandet holder hoff på Trappa sportsbar både fredag og lørdag. Det blir rock, blues og pop i god blanding, balanserende mellom det behagelige og det rå – landskaper der trioen trives best.

Kulturhuset får besøk av ingen ringere enn Tonje Unstad lørdag ettermiddag i forbindelse med at dørene og lysene slukkes i pepperkakebyen. Visekunstneren fra Lilands barnekonserter er viden kjente; små forestillinger som engasjerer og begeistrer fra første stund. Her fanges ungene i et spennende univers av originale sanger og magiske hendelser! Unstad kommuniserer med både barn og foreldre, og har vakt begeistring på scener over hele landet, og gjør det garantert igjen.

I samme hus, men på kvelden, tar Jonas Kinge Bergland scenen i legefrakk. Og det helt uten grenser. Mannen er legekomikeren blant folk flest og i standupshowet «Dr. Bergland uten grenser» leverer han en forestilling som krever en del av sitt publikum. For som humorkritiker i NRK, Espen Borge skriver: «Personlig syns jeg showet er som en iskald Fanta i Sahara, dersom Sahara er tradisjonell standup.» Vi tro vi forstår hva han mener med det da det er få komikere som kan formidle avslappet, selvsikker ironi på de største scenene som doktoren. Nå er det beklageligvis slik at det meldes utsolgt, så da må etternølere satse på lovlig videresalg av mulig ubenyttede adgangstegn.

Og selvsagt er det hålligång på Malmen både fredag og lørdag.