Én sak er sikkert – Major Fluke var tilbake

God stemning på puben da bandet Major Fluke steppet opp gamet onsdag kveld. De blir bare bedre og bedre disse gutta som vi altfor sjeldent hører. Men den livlige konserten er nå historie. Ser vi framover ei ukes tid, så skjer det mye.

Jazz med energi som smitter

Narvik Jazzklubb har hentet til byen en virkelig godbit for jazzelskere. Og alle andre for den sakens skyld. Flukten er en kreativ norsk jazzgruppe bestående av Hanna Paulsberg på saksofon, gitaristen Marius Klovning, bassist Bárður Reinert Poulsen og Hans Hulbækmo som sitter ved trommesettet. Gruppen ble startet i mars 2020 da koronapandemien førte til at andre konserter og aktiviteter ble avlyst for medlemmene – som hver og en har gjort seg bemerket lenge. De ga ut debutalbumet «Velkommen håp» i oktober 2021, og for den innspillingen vant de Spellemannprisen 2021 i klassen jazz. Kvartetten har nettopp vært i studio og spilt inn en oppfølger. Musikken er jazz, men med innslag av blant annet rock og pønk, hip hop og folkemusikk med et referansebibliotek fylt med alt fra John Scofield, Joe Lovano, Per «Texas» Johansson, Salif Keita og Paul Motian. Det er et skikkelig heksebrygg, rent sjangermessig – en kombinasjon av det frie, det rufsete, det vakre og melodiske, og det svingende.

Torsdag 21. september klokka 20.00 spiller Flukten i Mørkholla.

Best før Bach

Ensemble Hyperborea er landsdelens eget tidligmusikkensemble - med Solmund Nystabakk og Berit Norbakken bosatt i Tromsø og Sunniva Eliassen bosatt i Harstad. De holder jevnlig konserter hver for seg i både inn- og utland og reiser også rundt i landsdelen som ensemble og har denne gang med seg Bjørn Andor Drage fra Bodø på orgel og fiolinist Peter Spissky fra Danmark. Og på programmet står musikk av Heinrich Schütz og hans like.

Han var en av Tysklands mest betydningsfulle komponister på 1600-tallet, og særlig viktig for utbredelsen av den italienske musikkstilen i Nord-Europa. Schütz hadde nære bånd til det danske hoffet, hvor han virket som overkapellmester i tre perioder på 1630- og 1640-tallet. I dette konsertprogrammet presenterer Ensemble Hyperborea Schütz i selskap med både samtidige og yngre kolleger som i likhet med ham lot seg inspirere av italienernes eksperimenter. Vi følger komponistens bevegelser på kontinentet via Venezia, Wolffenbüttel, København og Dresden, og hører – foruten Schütz selv – musikk av bl.a. Gabrieli, Monteverdi, Dowland og Buxtehude.

Narvik kirke torsdag 21. september.

Visekveld i botn og på Tårstad

Den dyktige visesangeren Sigrun Loe Sparboe fra Harstad er på turné i Nord-Norge sammen med sine to musikere, Mattias Krohn Nielsen på gitar og Sverre Tollefsen Laupstad på tangenter. Dessverre kommer hun ikke til Narvik denne gang, men spiller på Nordnorsk Fartøyvernsenter og Båtmuseum i Gratangen torsdag 21.september kl. 19.00. I regi av kystløaget. Og dagen etter kan hun høres på Tårstad, på Bygdehuset Solbakken. Også det klokken 19.00.

Sigrun Loe Sparbo har en sterk musikalsk nerve i det hun gjør, og har en fantastisk flott evne til å skildre hverdagslivet på en poetisk, men likevel jordnær måte. Artisten med den unike tilstedeværelsen på scenen, har de siste årene spilt flere hundre konserter rundt om i hele Norge og vunnet flere priser for sin musikk.

En Smuk Aftensang – glemte nordnorske viser i ny drakt

Kontrabassist Knut Erik Sundquist og pianist Nils Anders Mortensen er to av Nord-Norges fremste musikere, to av Scene Nords virtuoser. De har laget sine versjoner av nordnorske folketoner, og presenterer på denne konserten alt fra moderne techno, via klassiske stykker og samtidsmusikk, til de vakreste bånsuller. Til og med en heavyrock-ballade har det blitt plass til.

Dette prosjektet har vært duoens hjertebarn i flere år. I 2019 ga de ut herligheten på en kritikerrost plate som var inspirert av Jan Johansson og Georg Riedels ikoniske album «Jazz på svenska» fra 1963, der de to sistnevnte gjorde sine egne versjoner av svenske folketoner. På «En Smuk Aftensang» har de gjort det samme. Altså laget sine egne versjoner. Og lånt tittelen på konserten fra Petter Dass.

Fredag 22. september kan det hele oppleves i Skjellesvik hermetikkfabrikk i Ballangen.


Ørjan Burøe er alene og uten filter

Til Narvik kulturhus kommer kjendiskomiker Ørjan Burøe og innleder høsten i Teatersalen. Dette er hans tredje showproduksjon og ifølge tilbakemeldinger som har kommet, hans beste.

Solo er ifølge Wikipedia en utøver som opptrer fullstendig alene, eller er den viktigste melodibærer som spiller på ett eller flere instrumenter alene. Det er akkurat det Ørjan gjør – helt alene på scenen og leverer uredd og bunnsolid om seg selv, samlivet og det å plutselig stå alene etter det mye omtalte bruddet med Marna Haugen, kjent fra bloggen «Komikerfrue».

Fredag 22. september.

Bok for barn

Søndag førstkommende, 24. september, starter Narvik unge sanitet opp igjen høytlesning for barn fra 13.00 til 13.30. Tilbudet er gratis, krever ikke påmelding og passer best for barn i alderen 3 - 6 år. Fra utvalget barnebøker er det plukket ut en sikker vinner, "Dina Detektivhund". For når en gåte skal løses, er Dina Detektivhund straks på sporet! Den noe rare og uflidde skapningen Rallskanken skal også kommende lesehester bli kjent med. Teksten er skrevet på rim, og er basert på filmen med samme tittel - en animasjonsfilm som har gått på NRK Super.

Pan – konflikten mellom natur og kultursamfunn.

Til slutt er det verdt å nevne at det endelig er det klart for ny sesong av Strikk og lytt på Narvik bibliotek. Denne gangen vil biblioteksjefen Marit Edvardsen lese romanen «Pan» (1894) av Knut Hamsun der den maskuline jegeren, løytnant Glahn, møter kjærligheten i et intenst forhold til den unge Edvarda. Et langt prosadikt, fylt av naturmystikk og nært knyttet til det trolske, nordlandske landskap.

«Vi gleder oss til å dukke ned i hans romantiske naturunivers, så gjør deg klar til noen stemningsfylte strikke- og lyttekvelder på biblioteket», skriver Narvik bibliotek på sin nettside.

Og ønsker hjertelig velkommen til gamle og nye lyttere.

Onsdager på Narvik bibliotek. 19.00 - 20.30. Oppstart 27. september.

Påmelding til [email protected]

Slavesang fra elvebredden og andre spirituals

Denne onsdagen, 27. september altså, er det også anledning til å besøke Narvik menighetshus. På kvelden inviterer Narvik kirkekor til tradisjonelt "Syng med oss". Som vanlig, blir det korsang, allsang, kafeteria med masse deilige kaker og rundstykker og loddsalg. Kirkekoret vil denne gang fremføre en del amerikanske spirituals som "Down by the riverside", "Everytime I feel the Spirit" og "Steal away". I tillegg blir det flere kjente allsanger hvor alle kan være med.

"Velkommen til en koselig sangstund i godt lag og med mange fine sanger av det litt lettere slaget!" tipser den beste tipseren av dem alle, Ingjerd Grøm.

Ekspedert

Klikk dere også inn på Narvik museum sin nettside og hør de siste episodene av podkastserien Ekspedert. Den nyeste har tittelen Folkehelse på gamle kulturminner.