– Å dra ut på turne med en egen produksjon i disse dager er et sjansespill, bokstavelig talt. Likevel gjør vi det, så får vi heller ta papirarbeidet og eventuelle tap etterpå. Det er viktig å vise publikum og kolleger at kulturen vil nå sitt publikum, og at vi ikke gir opp. At vi ikke lar oss passivisere av situasjonen, forteller trompetisten Anders Eriksson på telefon.
Sammen med sangeren, musikeren og skuespilleren Kristine Henriksen, pianisten Nils Anders Mortensen, bassisten Rikard Holst, Tor Johan Bøen på fiolin, Fred Glesnes på saksofon og Martin Lien på slagverk utgjør han Finn Arves Orkester.
– «Flygel eller fesk» er en produksjon som startet på Vinterfestuka i Narvik 2018, fortsetter Eriksson.
- Idéen bak var å sammenføye verbalartisten og språk-kunstneren Finn Arve Sørbøe med et antall musikere. En helt naturlig ting å gjøre fordi Finn Arve er langt over middels musikkinteressert, og musikerne i orkestret er som musikere flest godt oppdatert på språklig humor og skråblikk på kulturfenomener. Musikk er i seg selv en kunstform der humor og det dypeste alvor er to sider av samme sak.
– Og så er det jo slik at musikk også har en del konvensjoner rundt seg, fra personlig smak til rene fordommer, tillegger trompetisten.
- Derfor tenkte vi undersøke hva som skjedde hvis vi satt sammen et typisk restaurantorkester av det slag som var vanlig også i Narvik på 1950- og 1960-tallet. Et orkester med klassiske utøvere og jazzmusikere på høyt nivå som gyver laus på musikkhistorien. Og vi gjør det med nordnorske briller, vi lar nordnorsk musikkhistorie møte resten av verdens musikkhistorie for å se om det finnes likheter, forskjeller og om det er poeng til hjemmelaget å hente.
Store stemmer og kontrabass
Beveger vi oss litt nordover – til Fjellkysten gjestehus i Lavangen, og det er jo bare rundt svingen for en nordlending uansett hvor hen bor, er det torsdag mulig å få med seg en liten, intim godbit; Steinar Raknes og Unni Wilhelmsen.
Steinar Raknes er en kreativ bassist og vokalist som ikke er redd for å gå egne veier. Bassisten skriver låter innenfor americana-sjangeren, og både coverlåter og egne låter bæres av det genuine særpreget i Raknes kontrabass-spill og vokal. Nå er bassisten på veien sammen med Unni Wilhelmsen, og sammen har de satt sammen et variert, nydelig og sterkt repertoar. Unni og Steinar har begge svært uttrykksfulle stemmer, og kontrasten mellom de to gjør at de utfyller hverandre på en helt spesiell måte. Raknes og Wilhelmsen har samarbeidet før, i forbindelse med Raknes sitt prosjekt «Stillhouse». Kontrabass er det eneste instrumentet på scenen, men Raknes spiller instrumentet som et orkester i seg selv. Dette er en konsert som varierer mellom det nære, intime og akustiske til store lydbilder med fullt rocke-trøkk.
Repertoaret består hovedsakelig av låter skrevet av Raknes, fra hans tre utgivelser i Stillhouse-serien, med hovedvekt på den siste plata «Chasing The Real Things». I tillegg presenterer de fengende og særegne cover-versjoner av artister som Bruce Springsteen, Bob Dylan, og Depeche Mode.
I utgangspunktet skal Ørnene møtte Hasle-Løren til et dobbelt oppgjør med kamp både lørdag og søndag. Jubel i ishallen har vært et savn, men det råder usikkerhet om kampene går på grunn av viruset-du-vet. Om pucken droppes avgjøres først nærmere helga. Vi krysser fingre og tær for at kampene går og at ikke omikron setter all moroa i fryseboksen.