Dersom vi gjør kommende helg ganske så oval, så er det selvsagt selveste nasjonaldagen på tirsdag som står i sentrum. 17. mai skulle det vel være høyst unødvendig å minne alt lesende publikum om? Men fremme en oppfordring om å gå ut på gater og streder for å markere en dag som «alltid» har vært viktig, men i disse tider spesielt meningsfull. Gratulerer med dagen!

For miljø, medmennesker og natteranglere

I en annerledes gate, men ikke mindre meningsfull, er gjenbruksmarkedet Ankenes og Skjomen menighet inviterer til på fredag 13. og lørdag 14. mai. I menighetshuset. Alt som selges – på det en søring vil kalle loppemarked – går til humanitær hjelp til ofrene for krigen i Ukraina.

For natteranglere og feststemte, bør det opplyses om at ingen ringere en Truls Seines spiller på Malmen lørdag. Trubaduren og Major Fluke-gitaristen bør være garantist for god stemning.

Nord-Norges «Finlandia»

Søndag serverer LKAB klassisk korpskonsert i Narvik kirke. Korpset har lenge opptrådt mer som storband, men søndag er korpset tilbake i marsjtakt. Både datoen og musikkvalget kan enkelt tolkes som en oppkjøring til tirsdagen da repertoaret i all hovedsak retter seg inn på det nasjonalromantiske. Da snakker vi om komposisjoner av norske størrelser som Edvard Grieg, Johan Halvorsen, Ole Bull, Thorbjørn Egner og Johan Svendsen. Og den høyst levende Narvik-vennen Idar Torskangerpoll. Vi nevner i fleng «Våren», «Seterjentens Søndag», «Morgenstemning» av de gamle gutta og stykket «Nord-Norge» av nevnte Torskangerpoll – en komposisjon søndagskveldens los og konferansier Jan Erik Teigen sier han får gåsehud av å høre, og kaller det Nord-Norges «Finlandia». Dirigent og ansvarlig for å ha plukket noe for ethvert øre er selvsagt Frode Sollie.

En dag på museet?

Onsdag 18. mai er det Verdens museumsdag til ære for museenes rolle i samfunnet. Da feirer ikke bare museumsarbeidere, men hele kulturverden. Det er muligens en dag de færreste har hørt om, men den feires altså over hele verden. Formålet med dagen er å øke folks bevissthet om museene vi har rundt oss. Museene bidrar til kulturell berikelse, innsikt, forståelse og samarbeid mellom folk. Dagen ble markert for første gang for over 40 år siden. Så «dagen derpå» er en fin anledning til å besøke blant annet Narvik museum. Eller, for den sakens skyld, Narvik krigsmuseum - som i anledning Verdens museumsdag spanderer inngangsbilletten til alle besøkende.

Bokbad, Hotel California og mye jakt på poeng

Ser vi én dag framover, så er det duket for bokbad i Mørkholla torsdag 19. mai. Da vil Jan Erik Teigen debutere som bademester og intervjue forfatterdebutant Tore Sivertsen. De to skal snakke om hans utgivelse «Vinterpuls». Litt musikk blir det også.

Og mer musikk blir det på fredag. Da er det Narvik-bandet Gate 1 som gjør en helaftens konsert i kulturhuset dedikert ene og alene til musikken til The Eagles. Men mer om det senere.

På sportsfronten skal et sultent hjemmelag jakte poeng. Mjølner A har kommet litt skjevt ut fra hoppet i årets sesong, befinner seg under streken og trenger en seier over Senja lørdag ettermiddag. Søndag skal også seniorlaget til kvinnene i aksjon. De spiller her hjemme i seriedebuten mot Sortland. Også Mjølner B er i aksjon søndag. Motstander er Landsås 2 på stadion et par timer etter at damelaget har gått i garderoben.

Onsdag 18. mai må A-laget ta turen til Bodø for å møte gamle kjente, Junkeren, i første runde av NM.

Så må vi få lov til å komme med en anbefaling på tampen: Last ned og spill høyt og om igjen og om igjen Edwin Starrs ikoniske låt «War» – en sang som alltid vil være sterk og relevant. Leve Ukraina!