Gå til sidens hovedinnhold

Hvem skal vaksineres?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvorfor i alle dager diskuteres det å prioritere de unge i vaksine køen? stakkars ungdommen, de ble altså nødt til å ha hjemmeskole. Jeg tror de aller fleste ville gitt ganske mye for å få lov å ha hjemmeskole i ungdomstiden. De kan ikke møte vennene, sine sier du? Som forelder til en 13-åring så ser det ut for meg som at disse ungdommene er bedre enn resten av verden til å møtes digitalt. De skaper seg uansett sine egne klikker (populært kalt kohorter) som de treffer fysisk.

Spøk til side, vi skal ikke undergrave de psykiske utfordringene ungdommene møter, men jeg tror med hånden på hjertet at vi alle sammen kommer styrket ut av kriser, ungdommene også. Jeg vil i den sammenheng minne om at det det er ganske mange ungdommer rundt om i verden som har det mye verre. Har vi glemt at det finnes både krig, elendighet, barnearbeid, fattigdom, sult, og så videre? Ungdommen tåler noen måneder til. De aller fleste tror jeg blir både mer selvstendig og styrket med erfaringer fra hjemmeskole og selvstendig skolearbeid. det å lære ungdommen å ta ansvar for egen læring og trives i eget selskap er generelt mangelvare i dagens samfunn. Vi foreldre er alt for flinke til å underholde eller legge til rette for underholdning (les: nettbrett, PC, chromebook, tlf. og så videre).

Det er plutselig blitt usunt å kjede seg!

Vi som samfunn har dog en plikt til å ivareta de som trenger det, eller som det heter på fagspråket: de svake.

Det er en stor bekymring at barn og unge som opplever vold i hjemmet ikke har fristedet sitt i like stor grad. Det er også synd at de ressurssterke har mye bedre forutsetninger for å levere til forventningene under pandemien, med de begrensninger den setter.

Det er vel ikke noe nytt? Barn av ressurssterke foreldre har alltid hatt bedre forutsetninger. Samfunnet har ikke sviktet under pandemien, det har alltid sviktet. Når vi nå står midt i en pandemi, der begrensning av fysisk kontakt er kjernen så er det et paradoks at Narvik kommune velger å legge ned stort sett det som finnes av ungdomsskoler i kommunen for å flytte alle elevene inn i ett og samme bygg.

Ungdommen blir ofret fordi politikerne ikke har evnet å vedlikeholde den kommunale bygningsmassen.

Det jeg heller ikke forstår er hvordan endringer i vaksinerekkefølgen eller «koronapass» skal gjøre en forskjell. det viktigste må da være å få nok vaksiner til hele befolkningen. Israel har klart det, Serbia har klart det. Men Norge, verdens rikeste land, klarer det altså ikke. Nei vi satser på at EU, en «organisasjon» vi for øvrig IKKE er medlem av, skal være greie med oss å gi oss vaksiner!?

Hvis du mangler melk så sitter du faen ikke hjemme å håper at naboen kommer med melk, du KJØPER melk!

All honnør til ungdommen, de har virkelig stått på. De har lojalt fulgt opp retningslinjer og smittevernregler for å unngå en sykdom som mest sannsynlig forløper seg som en vanlig influensa for dem, for å berge de eldre. Men det er viktig å huske på dette med «mest sannsynlig». Det er tross alt noen som får et alvorlig forløp, og her har ungdommen gått foran som et godt eksempel og ikke tatt noen sjanser. De har til og med mer eller mindre «avlyst» russetiden, høydepunktet i et utdanningsløp, for å verne de eldre eller være føre var. De fortjener kanskje en vaksine?

Men hvorfor fortjener ikke en 44-åring som har satt livet sitt på vent vaksinen like mye? Fordi media ikke skriver like mye om 40-åringer med psykiske lidelser som følge av korona?

Og hvordan kan vi forsvare å sette ungdommen foran lærere? Ungdommen kan tross alt velge sine nærkontakter. Lærerne blir i større eller mindre grad pålagt nærkontakter. Hva med ansatte i barnehager? Som faktisk skal sørge for at samfunnskritisk personell kommer seg på jobb. Nytter lite å vaksinere alt av helsepersonell hvis alle disse er hjemme med barna sine ettersom de ansatte i barnehage eller skole er koronasyk hjemme.

Og hvor ble renholderne av i prioriteringen? De som for et års tid siden var noe av det mest samfunnskritiske du kunne oppdrive.

Og for å «be for sin syke mor», hvorfor i alle dager har ikke Narvik kommune klart å prioritere brannmannskaper i vaksine-køen? Vi hadde krav på barnehageplass som samfunnskritisk personell. Vi rykker ut og hjelper hjemmesykepleien når de trenger det, vi drar på trafikkulykker, vi har noe som heter «mens du venter på ambulansen», der vi skal være til stede for en pasient inntil ambulansen kommer til stedet. Men å finne plass til oss i vaksinasjons-køen, det har ikke Narvik kommune klart å få til, med begrunnelse om at vi IKKE er helsepersonell! Vi er vel kun helsepersonell når det passer kommunen! Og hva med veldedige organisasjoner som Røde Kors og Norsk Folkehjelp og så videre, for ikke å snakke om sivilforsvaret?

Og alle som jobber i butikk. Hvordan hadde verden sett ut om butikkene ble stengt?

Alle disse er vi avhengige av i en krise!

Poenget mitt er at dette er vanskelig, men den ensidige debatten om å prioritere ungdommen bør få litt mer dybde. Jeg har en far som nylig ble vaksinert. For øvrig relativt nylig pensjonist. Jeg er veldig glad han er vaksinert, men han har alle forutsetninger for å holde avstand og begrense sosial kontakt. Ingen av yrkesgruppene nevnt ovenfor har den muligheten, og jeg har sikkert glemt mange.

Når det i tillegg snakkes om «koronapass» og lemping på tiltak for vaksinerte så blir debatten veldig tilspisset. De som «tilfeldigvis» har havnet bakerst i vaksinekøen vil åpenbart føle det urettferdig om noen skulle få større friheter. Når det i tillegg er de med minst fare for alvorlig sykdom som kommer bakerst i køen, vil de naturlig nok føle at de har ofret mest.

Når det også er mange yrkesgrupper (som nevnt ovenfor) som føler de har en forhøyet risiko for sykdom i kraft av sitt virke og fortsatt ikke blir prioritert så kan en forstå at folk blir forbannet!

Vi ønsker vel alle sammen å berge turistnæringen, utelivsbransjen og hotellene, men jeg er usikker på om dette «koronapasset» er løsningen på deres problemer. La oss nå gi vaksiner til yrkesgruppene som var samfunnskritiske i mars 2020! De er fortsatt samfunnskritiske selv om det virker som myndighetene har glemt det.

Vent med «vaksinepasset» til alle har fått tilbud om vaksine. Det blir altfor mange som føler seg forbigått hvis det blir lempet på reglene for mer eller mindre «tilfeldig» utvalgte grupper. Også slipper vi å risikere at enkelte oppsøker smitte for å få seg dette passet.

Og til dere «vaksinepass»- og vaksinemotstandere: Når du drar på en reise er det ikke uvanlig at du må dokumentere at du er vaksinert mot ymse sykdommer, dette «vaksinepasset» er ikke noe annet.

Det siste året har dere sett en verden uten EN vaksine. Tenk dere hvordan verden hadde sett ut uten noen vaksiner!

Kommentarer til denne saken