Gå til sidens hovedinnhold

Hvis du ikke kjører alpint eller spiller fotball, hva gjør du egentlig i Narvik?

Det å skulle holde ungdommen her, handler ikke bare om arbeidsplasser, skriver Malin Fikseth.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det ble skrevet en sak her om dagen om at Narvik krymper i innbyggertall. På vegne av byens ungdom kan jeg fortelle at grunnen til dette egentlig er veldig enkel.

Jeg er 18 år, og elev ved Narvik videregående skole avdeling Frydenlund. Klassen min og jeg skal nå søke videre studier. Noen vet nøyaktig hva de vil studere, noen er veldig usikre, mens andre vet hva de vil studere, men ikke hvor.

Det jeg, og mange andre, fokuserer på når vi skal velge studie er mye mer enn bare selve studiet eller universitetet. Fritidstilbudene byen har veier også tungt, og på denne fronten har Narvik lite å stille med.

For oss som ikke er over gjennomsnittet interessert i alpint eller fotball, blir valget om å flytte ganske enkelt. Byen har minimalt med lavterskeltilbud og nærmere ingen tilbud for ungdom mellom 18 og 20 år. Når vi ikke er på skolen eller ekstrajobben, ønsker vi som regel å finne på ting. Gjøre noe med vennene våre. Og her sliter Narvik mot de konkurrerende byene.

Det er mye mer attraktivt å flytte tilbake om man trives.

Byen ser heller ikke akkurat særlig attraktiv ut. Den ser sliten ut. Og i perioder er det så mye støv i sentrum at enkelte ikke kan oppholde seg der. Byen trenger å få «sjarmen» sin tilbake. En by som ser koselig og ordentlig ut, er en by folk trives i. Og det er mye mer attraktivt å flytte tilbake om man trives.

Det at Narvik kommune ønsker å satse på Narvikfjellet vil så klart tiltrekke mye turister og tilreisende alpinister, men det er ikke disse gruppene kommunen burde fokusere på. Og for de studentene som kanskje er kjempeglad i alpint, er ikke akkurat prisene tilpasset en stakkarslig studentpengebok.

Flere av de som skal studere, vil nok flytte herfra på grunn av at byen ikke tilbyr de studiene de ønsker. Men, når de da er ferdige som studenter kommer igjen valget om man da skal flytte tilbake eller ikke. Hvis man da har funnet en by man trives i, blir de aller fleste værende der også.

Det å skulle holde ungdommen her, handler ikke bare om arbeidsplasser. Klart det er en stor del av det, men det er ikke her hovedproblemet ligger. Vi trenger også fritidstilbud. Så vær så snill. Gjør noe. For slik situasjonen er i dag er Narvik rett og slett kjedelig. Og innbyggertallet vil bare fortsette å synke.

Kommentarer til denne saken