Hvite menn som pusher 50

Frode Kristian Danielsen, administrerende direktør i Narvikgården

Frode Kristian Danielsen, administrerende direktør i Narvikgården Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I likhet med de aller fleste personer i en lederposisjon i Narvik er jeg hvit, mann og over 50 år. Dette er en utfordring!

Som ny leder for Narvikgården har 2020 vært utfordrende, men samtidig ekstremt spennende. Jeg har her fått lov til å bli kjent med og samarbeide med utrolig mange dyktige og motivert personer som brenner for utvikling av nye Narvik og regionen rundt oss.

Etter bare et drøyt år inn i mitt nye liv som narviking skal jeg være litt forsiktig med å stikke hodet frem og mene om alt og mangt. Men jeg synes temaet «mangfold i våre beslutningsorganer» er så viktig at det tåler gjentagende repetisjoner.

Narvik har eksepsjonelle muligheter, i møtet mellom natur, logistikk, fornybar energi, levende bygder, bydeler og et kompakt byrom. Utfordringen er å utnytte det til vår egen fordel. Verden vil i fremtiden etterspørre det vi har. I denne brytningstiden må vi legge til rette for gode og fremtidsrettede beslutninger.

Vi trenger et mangfold av perspektiver og impulser.

De siste 20 årene har jeg i ulike roller arbeidet i og sammen med flere store nasjonale og internasjonale kunnskapsbedrifter. Det har gitt meg muligheten til å samarbeide med personer med ulik alder, kjønn, etnisk bakgrunn, utdanning, nasjonalitet osv.

Her har jeg som så mange andre, erfart at beslutninger tatt i et felleskap hvor ulik kompetanse og perspektiver er lagt til grunn, har vært de beslutningene som har tatt oss nærmere til målet.

Det er ikke bare i kreative prosesser vi trenger ulike perspektiver og må tenke «utenfor boksen». Rammebetingelsene både i næringslivet og i samfunnslivet for øvrig er i stadig endring. Vi påvirkes i dag av helt andre faktorer enn det vi gjorde bare for noen få måneder og år siden. Vi trenger å se, forstå og vurdere betydningen av disse faktorene før beslutningene tas. Dette gir oss konkurransekraft og utvikler både våre virksomheter og samfunn.

Vi er beslutningsfattig uten mangfold

De fleste som sitter i ledende posisjoner både i private og offentlige virksomheter i dag er menn som meg. Menn over 50 med skremmende lik bakgrunn. Selv om vi har noen gode eksempler på det motsatte den siste tiden, er Narvik absolutt ikke i noen særstilling her. Forsøk å tell og se hvem som sitter på toppene i Narvik og på andre steder. Ubalansen er drøy.

Selv om de fleste «menn over 50» har fått sine posisjoner gjennom lang erfaring, tunge utdannelser og hard jobbing – må vi være så ærlige å innrømme at det mye enklere å heie frem de som er lik oss selv.

Dersom vi i gruppen «menn over 50» tror at vi alene er i stand til å forstå sitasjonen, nødvendige handlinger og konsekvensen av disse, vil jeg påstå at vi tar feil.

Det er selvfølgelig mulig å sette sammen relevant fagkompetanse i gruppen «menn over 50» Imidlertid mangler vi som beslutningsgruppe så uendelig mye av andre verdifulle perspektiver som er nødvendig i arbeidet mot de beste beslutningene.

Jeg har videre erfart at selve prosessen i gruppen «menn over 50» ikke blir like kreativ, lyttende og involverende. Verken i Narvik, Tromsø, Oslo eller noen andre plasser for den saks skyld. Når det er sagt tror jeg heller ikke beslutninger hadde blitt bedre dersom våre beslutningsorganer ensidig bestod av «kvinner over 50», «klimastudenter under 25», «innvandrere mellom 40-50» eller «professorer i teknologiske fag». Det er mangfoldet som gjør oss bedre.

Dere må ha meg unnskyldt for at mine formuleringer blir noe enkle og stigmatiserende. Jeg ønsker imidlertid å sette temaet litt på spissen i håp om å få frem budskapet.

Vår evne til å treffe strategiske beslutninger vil være helt avgjørende for vår konkurransekraft fremover. Så hva gjør vi?

Det finnes ingen quick fix og jeg har heller ingen fasit. Jeg har derimot erfart at bevisstgjøring av verdien av mangfold og holdningsendringer over tid bidrar i riktig retning.

Jeg tror absolutt at virksomhetene selv må søke større mangfold i all rekruttering. Både når man ansetter og når man setter sammen arbeidsgrupper, ledergrupper og styrer. Imidlertid er dette alene ikke tilstrekkelig. Vi må også endre våre holdninger og måten vi arbeider og leder på. Vi må i større grad sørge for at vi innhenter relevant informasjon og trekker inn ulike perspektiver før beslutningene tas.

Fremtiden ligger her i nord

Vi trenger flere kvinner inn i våre beslutningsorganer fordi de i tillegg til fagkompetanse tilfører andre perspektiver og bidrar til bedre prosesser og beslutninger. Av de samme grunnene, trenger vi også personer med ulik etnisk bakgrunn, tro, seksuell legning, kjønn, interesser, utdanning, alder osv. For all del, vi trenger også menn over 50, men ikke bare disse.

Skal vi få dette til må vi «menn over 50» som sitter i posisjoner til å kunne påvirke, ha klokskap nok til å lytte og forstå verdien av mangfold og ikke minst ha «baller» til å slippe andre til.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken