Hvordan snakke med barn og unge om koronaviruset?

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I de fleste hjem er det nå mye multitasking og mange behov som skal dekkes. Barn, unge og foreldre har alle ulike behov. Å midt opp i det hele kan barn og unge ha mange spørsmål som vi voksne kan bli usikker på hvordan vi skal møte og svare på.

Vent på tur

Det er viktig å lytte til barn og ungdom, vær tilstede i samtalen og la dem få snakke ferdig. En god samtale ligner litt på et spill hvor ballen blir sendt fra banehalvdel til banehalvdel. Ballen skal være mest hos barnet, men i samtaler er det vanligvis spill frem og tilbake. Stopp opp fra hjemmekontoret og ta deg tid til disse samtalene. Noen ganger er samtalene veldig korte og kan skje under påkledning, når man skal ut sammen med barnet, eller når tenåringen kommer ut av rommet for å hente seg noe spise.

Vær oppmerksom på at særlig mindre barn kan “fylle ut” med fantasien sin når det er ting de ikke forstår. Det er ikke alltid at fantasien “fyller ut” på den beste måten når det er ting de mindre barna ikke forstår. Som voksne kan vi være konkret, klar og tydelig. Forklaringer må kanskje gjentas flere ganger på ulike måter til de mindre barna, ungdommen i huset, eller søskenflokken. Samtidig skal vi være tydelig på at det er lov å være redd, lei seg eller sint.

Er barnet ditt opptatt av korona-utbruddet?

Det kan være lurt å legge merke til om barnet ditt er opptatt av korona-utbruddet. Forklar hvordan man blir smittet (dråpesmitte på nær holdt) og hvordan man unngår å bli smittet. På nettet finner man nå videoer som viser barn hvorfor det er så viktig å vaske hendene med såpe. Det er et enkelt eksperiment (Instagram inspirasjonspedagogene) med såpe, pepper og en skål med vann, som voksne kan gjennomføre med barna.

Snakk med barnet om hvem som behandler pasientene og at det er mange tusen flinke leger og sykepleiere. Hvis barnet har vært pasient kan man bruke tidligere erfaringer og snakke om hvor mange det var som jobbet på sykehuset, og at barnet fikk behandling og ble frisk. I mediene er det bilder av pasienter med Korona som får behandling. Tilpass informasjon og fortell barnet om hvordan man behandler pasientene, slik at det kan bli mer forståelig hvis de ser bildene på nett eller tv. Og husk å fortelle at det er mange som blir frisk!

Er ikke barnet ditt opptatt av korona-utbruddet?

Hvis ikke barnet ditt er opptatt av korona-utbruddet, så hold igjen med å selv ta det opp. Kanskje er det noen steder hjemme hvor dere ikke snakker om korona, koronafrie soner. Vær oppmerksom på om behovet endres hos barnet. Men igjen et lite spørsmål behøver ikke bety at de trenger å snakke om temaet i 15 min.

Det kan hende de har mer behov for å stille spørsmål, eller uttrykke frustrasjon, til at de ikke kan få dra på sine fritidsaktiviteter, skole, møte venner og kjæreste. For noen barn og ungdommer kan det bli for mye snakk om koronaviruset både hjemme, på chat med venner og i nyhetene. Det kan bli slitsomt og for noen barn og unge kan det oppleves som skremmende. Det kan være godt for alle å snakke om noe annet enn koronaviruset.

Snakk sammen, vent på tur og vær tålmodig

Snakk sammen, vent på tur og vær tålmodig med hverandre! Husk at det er mange ulike behov for variasjon i samtaletema og samtaler kan være veldig forskjellige. Samtalen er viktig for den som tar initiativ uansett tema og varighet, men det er også viktig å respektere de som ikke har behovet for å snakke om korona-utbruddet.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken