Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor vil Ap, Sp og NSR ha samisk vetorett i nordområdepolitikken?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ap og Sp og NSR vedtok i felleskap, på den siste plenumssamlingen til Sametinget, et krav om at samisk vetorett må legges til grunn i den kommende nordområdepolitikken. Partiet «Nordkalottfolket» som er innvalgt på Sametinget, karakteriserte dette kravet som et krav om samisk overherredømme.

Jeg forutsetter at når Sp og Ap sine medlemmer er med på å gjøre vedtak eller kommer med uttalelser, så er det Ap og Sp sin politikk de fører og forfekter. Jeg må si at det kom som en overraskelse på meg og mange med meg, at Ap og Sp er for samisk vetorett i nordområdepolitikken.

En kan jo undres over hvordan disse tre partiene har kommet fram til at samene har krav på vetorett. Dette fordi at i ILO sin veiledende håndbok om ILO-konvensjon nr. 169, kan en på s. 22 lese at «Konvensjonen gir ikke `indigenous and tribal peoples` rett til å nedlegge veto» (s.22)

Heller ikke andre konvensjoner eller traktater påbyr en samisk vetorett.

Når det er slik så er det berettiget å spørre om hvorfor disse tre partiene vil ha samisk vetorett i nordområdepolitikken.

Kommentarer til denne saken