Har satt av mannskaper to steder i fjellet

Artikkelen er over 1 år gammel

Akkurat nå søker to helikoptre over skredet i Tamokdalen.

DEL

Nordlys: SISTE: Forsvarets Bell-helikopter har nå satt av mannskaper på to steder i fjellet.

Skredekspert Markus Landrø i NVE og kolleger er satt av på to steder i fjellet der UNN-helikopteret brukte mest tid. Det kan tyde på at de har lokalisert signaler fra de savnedes sende/mottakerutstyr.

To helikoptre

På bakgrunn av informasjon og observasjoner som nå gjøres vil det bli tatt en beslutning om det kan sendes inn ytterligere bakkemannskaper.

Nordlys sin reporter på stedet, Thor Harald Henriksen, ser med egne øyne at søket pågår.

Det er to helikoptre som deltar: Et ambulansehelikopter fra UNN og et av forsvarets Bell-helikoptre

- Helikoptrene søker over er stort område. Hele sørsiden av fjellet blir gjennomgått, sier Henriksen.

Flere skred

Ambulansehelikopteret fra UNN søker nå i fjellsiden i et forsøk på å peile signaler fra sender/mottakerne som skiløperne skal ha vært utstyrt med.

Bell-helikopteret tok med skredeeksperter opp for å få et overblikk over fjellet og skredene som er gått.

Skredekspert Markus Landrø i NVE forteller at de nå har folk inne i skredområdet.

Hvis man klarer å lokalisere skiløperne ved at man fanger opp signalene fra skredsøker, vil skredekspertene vurdere om det er trygt å sende mannskap til det aktuelle området.

Politiets innsatsleder Roald Berntsen forteller at det har gått flere snøskred i Blåbærfjellet.

- Geologene vil vurdere sikkerheten med tanke på å sende inn hjelpemannskaper. Det har gått mange skred, sier Berntsen.

Ifølge Berntsen vil det bli gjort en ny vurdering av situasjonen klokken 12.

Et ambulansehelikopter fra UNN prøvde torsdag kveld å fly over skredområdet for å undersøke om værforholdene tillater søk med underhengende sender/mottaker-utstyr. Helikopteret måtte snu på grunn av værforholdene. Også et helikopter fra Forsvaret har avbrutt forsøk på å fly i området.

Stor skredfare

Uvær og økende skredfare gjør redningsoperasjonen svært krevende. Skredfaren er for stor til at bakkemannskap kan settes inn i området.

Det har tidligere vært forberedt for søk med utstyr som kan søke etter mobilsignaler. Torsdag kveld er det ikke lenger signal fra mobiltelefoner i området.

De fire ble meldt savnet av en femte person i samme turfølge onsdag ca. kl. 1600. Politiet har i samarbeid med Universitetssykehuset Nord-Norge, Hovedredningssentralen for Nord-Norge og frivillige gjort befaringer i området. Det er observert et skred nært toppen av fjellet. Det går skispor inn i skredområdet, men ikke ut. Politiet antar at de fire kan være tatt av skred.

- Krevende

– Det er en veldig krevende situasjon for de pårørende og for alle involverte, sier politimester Astrid Nilsen i Troms politidistrikt.

Aksjonen er en redningsaksjon med fortsatt håp om å finne overlevende. De savnede er tre finske og en svensk statsborger. Alle er i 30-årene. Politi og helsevesen har kontakt med pårørende. Den femte personen i turfølget får oppfølging fra helsevesenet.

Artikkeltags