Ingeborg Oktober blir festspillprofil

FESTSPILLPROFILER: Ingeborg Oktober fra Hamarøy blir en av to festspillprofiler for Festspillene i Nord-Norge. Den andre er koreograf og filmregissør Elle Sofie Sara.

FESTSPILLPROFILER: Ingeborg Oktober fra Hamarøy blir en av to festspillprofiler for Festspillene i Nord-Norge. Den andre er koreograf og filmregissør Elle Sofie Sara.

Multikunstneren Ingeborg Oktober fra Hamarøy blir en av to festspillprofiler.

DEL

Festspillene i Nord-Norge lanserte fredag festspillprofiler for 2020 og 2021. De to er multikunstner Ingeborg Oktober og koreograf og filmregissør Elle Sofie Sara.

Festspillene endrer i år festspillprofilene til å være en toårig ordning.

Det gir både festivalen og kunstnerne et større utviklingsperspektiv, skriver Festspillene i en pressemelding.

Les også:

Fornøyd

– Vi er strålende fornøyde med å ha fått så to sterke nordnorske kunstnere som begge jobber på tvers av sjangre med som festspillprofiler, og som nå vil jobbe i et toårig løp og dermed presentere sitt materiale både på Festspillene 2020 og i 2021. Kunstneriske prosesser tar tid, og vi håper at vi med denne revitaliseringen av ordningen kan bidra til at gi disse kunstnerne en arena for utprøvning og nye samarbeid, og samtidig gi festspillpublikummet muligheten til å bli godt kjent med disse fantastiske kunstnerne, sier festspilldirektør Ragnheiður Skúladóttir ifølge pressemeldingen.

Hamarøy

Ingeborg Oktober fremfører nordnorsk visesang i både akustisk, minimalistisk form så vel som rock/folk. Sjangermessig har låtene blitt beskrevet som vakre, fengende melodier med tekster som utfordrer lytteren til å høre ekstra godt etter.

– Jeg kjenner meg veldig beæret som har fått et så stort og ærefullt oppdrag til Festspillene de to neste årene. Jeg gleder meg veldig mye til å begynne på prosjektet, og føler meg allerede ganske sikker på at jeg ønsker å jobbe med et prosjekt som innebærer både film og musikk. Jeg har jo tross alt ingen utdanning som musiker, men har jo en bachelor i filmkunst fra Nordland Kunst- og filmskole. Jeg har aldri gjort en offentlig visning av egen film og musikk sammen, så det blir veldig spennende og skummelfint. Jeg er veldig glad for å få muligheten til å arbeide med det nye prosjektet såpass lenge, og liker valget med å ha toårige festivalprofiler veldig godt, sier Ingeborg Oktober.

Artisten fikk Spellemannspris i kategorien Viser for sitt andre album, Skjømmingsboka, som ble sluppet 9. november 2018. Albumet fikk strålende kritikk og terningkast 5 i Musikknyheter, iTromsø og sist men ikke minst Dagsavisen, som beskrev albumet som «perfekt komponert» og Ingeborg som «en av de norske artistene som har størst potensial for å bli folkekjær».

– Ingeborg Oktober er på tross av sin unge alder en godt etablert sanger og låtskriver. Hennes personlige, skarpe tekster er både avvæpnende, sårbarer og gripende. Det å få Ingeborg som en av våre profiler i 2020–2021 er virkelig spennende, siden hun vil både presentere nye verk i skjæringspunktet mellom musikk, film og scenekunst, men også fremføre noe av hennes allerede kjente musikk, sier Skúladóttir.

Politisk engasjert koreograf og regissør

Elle Sofe Sara er basert i Kautokeino som koreograf og regissør. I sitt arbeid kaster hun jevnlig lys over de sosiale, politiske og kulturelle særegenhetene og utfordringene til det samiske folket. Hun har en mastergrad i koreografi ved Kunsthøgskolen i Oslo og har studert dans ved Laban School i London.

– Jeg gleder meg masse. Det er en stor ære å bli festspillprofil, jeg har alltid fulgt med på Festspillene i Nord-Norge og det spennende som skjer der. Første året får jeg mulighet å vise det jeg driver med akkurat nå, det blir nok både forestillinger og film. Og til 2021 drømmer jeg om å produsere en helt nytt scenisk forestilling, sier Elle Sofe Sara.

Artikkeltags