Gå til sidens hovedinnhold

Ingen skam å snu (litt)

Artikkelen er over 2 år gammel

Leder Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne uken lanserte nye Narvik kommune sitt nye kommunevåpen, til applaus og jubel. Stetinden som motiv spiller på de rette følelsene: Fjell, sjø – stolte nordnorske symboler. Men så, da innbyggerne hadde fått studere kommunevåpenet litt, kom også reaksjonene. For dette var vel ikke Stetinden? Mona Nilsen, leder i arbeidsgruppa for nytt kommunevåpen, sier de tok et bevisst valg da de fulgte de heraldiske reglene for utforming av kommunevåpen – regler man ikke lenger trenger å følge når man lager nytt kommunevåpen. Regelverket legger strenge føringer for hvordan et kommunevåpen kan utformes. Noen vil si begrensninger. Dette er også grunnen til at arbeidsgruppa forkastet et forslag der Stetinden er mer gjenkjennelig.

Det er fristende å sitere fjellvettreglene om arbeidsgruppas forslag til kommunevåpen: Vend i tide, det er ingen skam å snu.

Og legge til: Stetinden som kommunevåpen er et godt valg, og den heraldiske utformingen av kommunevåpenet står fjellstøtt som et utgangspunkt. Samtidig handler dette om identitet og tilhørighet, og det er viktig at vi som bor i den nye kommunen også har et kommunevåpen vi umiddelbart forbinder med det vakre granittfjellet vårt. Som vi ikke assosierer med alt annet. Det må ikke nødvendigvis være noe vi kjenner igjen som Stetinden, men vi må kjenne det igjen som et fjell. Akkurat dette gjør at vi mener arbeidsgruppa som har bestilt kommunevåpenet, må snu og rykke litt tilbake. Ikke til start, men et lite stykke. Med andre ord: Ikke nødvendigvis begynne på nytt, men kanskje gjøre en eller to mindre justeringer for å få «fjellfølelsen» vi savner.

Vi har stor respekt for det valget arbeidsgruppa har tatt om å følge det heraldiske regelverket. Selv om det nå er bestemt at det ikke lenger må følges, er regelverket i sin tid laget av en grunn. Og for å forstå hvorfor det er viktig, må man også forstå hva et kommunevåpen skal være. Det er ikke en logo til et neonskilt på rådhuset, eller noe som skal gjøre seg på en bildør eller i et butikkvindu. Et kommunevåpen skal være lett gjenkjennelig ved aller første øyekast, det skal fungere på så vel brevark, som pins, ordførerkjede og til og med kumlokkene i byen. Det skal være kommunens identitet. Vårt våpen.

Heraldikk er en 900 år gammel kulturarv, og vi skal være stolte av at vi har en ny kommune som ivaretar en slik arv.

Les også

Ingen grunn til å forkaste det originale Stetinden-forslaget: Har fulgt regler som ikke lenger gjelder

LES OGSÅ:

Det er mange meninger om våpenet, men det store flertallet synes å være enige i at Stetinden som nytt kommunevåpen er et godt valg. Stetinden som motiv er samlende for den nye kommunen, noe som blir viktig når tre kommuner blir én, og det er egnet til å skape stolthet over å tilhøre en kommune som har det som omtales som Norges nasjonalfjell. Men når heraldikken blir begrensninger som skyver innbyggerne vekk fra sitt nye kommunevåpen, og ikke evner å samle alle rundt det, har man ikke lyktes fullt ut. Når det kan være snakk om små justeringer som skal til for å komme dit, bør arbeidsgruppa ta den ekstra runden for å komme innbyggerne litt i møte. For eksempel var det veldig effektfullt at fjellet gikk helt ned i det innsendte forslaget til kommunevåpen, uten at det blå havet i bunn var med. Det ga alene mer følelse av fjell, og en slik enkel justering vil ikke bryte med heraldiske regler.

Det vil være samlende dersom arbeidsgruppa viser at de lytter til folket og møter kritikken med justeringer for å nærme seg et våpen vi umiddelbart forbinder med fjellet vårt.

Kommentarer til denne saken