– Hva er planen? Hva tenker ministere og regjering?

Dette er spørsmål narvikordfører Rune Edvardsen kommer til å kreve klart svar på fra olje- og energiminister Terje Aasland fra eget parti når de møtes torsdag. Det skriver Dagbladet.

Torsdag skal seks AP-ordførerne i nord i møte med olje- og energiminister Terje Aasland. Det er ordførerne fra Narvik, Tromsø, Bodø, Rana, Harstad og Alta.

Bekymring

I møtet vil de, ifølge Dagbladet, uttrykke stor bekymring for at grønne industriprosjekter i nord kan rammes av mangel på kraftoverskudd i framtida.

Blant annet vil Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen spørre regjeringen om hvor i landet regjeringens annonserte havvind-prosjekter skal lokaliseres. Wilhelmsen er bekymret for at Nord-Norge ikke blir med på festen.

– Om vi ikke får være med på fornybarplanene, blir det utfordrende med satsingene i blant annet Mo i Rana, Narvik og Tromsø, sier Wilhelmsen til avisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det hele handler om hvordan de store grønne industriprosjektene som er planlagt i nord skal få nok kraft. Frykten er at det ikke blir bygget ut nok kraft når det kraftoverskuddet vi har i dag om noen år tar slutt.

Frykter strømkrise

– Jeg frykter strømkrise i nord, i form av at man får for lite strøm for prosjektene man ønsker, sier Rune Edvardsen.

De seks AP-ordførerne har store ambisjoner om utbygging av nødvendig kraft. Det handler om å doble mengden fornybar energi i de tre nordligste fylkene og ha en kapasitet tilsvarende 30 TWh innen 2035.

– Det er et tidsspørsmål med de store etableringene som skjer rett over grensa i Nord-Sverige. Hvis man ikke begynner nå ganske snart, er man på etterskudd. Da kan det bli harde tider for industrien, sier Edvardsen.