Denne jobben bør du ikke slurve med

Å polere bilen forhindrer rustangrep og får lakken til å skinne igjen. Lar du være å polere, kan det fort dukke opp kostbare rustproblemer. (Foto: Pressebilde/ANB)

Å polere bilen forhindrer rustangrep og får lakken til å skinne igjen. Lar du være å polere, kan det fort dukke opp kostbare rustproblemer. (Foto: Pressebilde/ANB)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

[broom.no]  Etter flere måneder med snø, salt, slaps og strøsand på veiene, er det endelig blitt vår de fleste steder.

Med tørr asfalt og blomstring i veikanten er det mange som gjør bilen klar for sommeren. Da er det blant annet vask og polering som gjelder.

Men det er slett ikke alle som er like interessert i å stå og gnukke og gni. En spørreundersøkelse gjort av YouGov for Biltema, viser nemlig at 6 av 10 dropper poleringen.

Problemet med det er at bilen kan tape seg i verdi raskere enn du liker.

Ruster raskere

– Upolerte biler ruster fortere. Grobunnen for rust er stor, siden upolert lakk lettere holder på salt og asfalt-, pigg- og bremsepartikler. I tillegg blir lakken matt og mister glansen sin, noe som også bidrar til å redusere bilens verdi, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Mange automatiske bilvaskemaskiner tilbyr vaskeprogrammer med polering. Ifølge NAF er ikke dette like bra som manuell polering.

– Det er godt nok der og da, men holdbarheten er mye kortere enn en skikkelig polering, sier Engebretsen.

Du bør polere bilen to ganger i året, og vårpoleringen er viktigst.

– Om høsten bør du polere for å motvirke at salt og skitt setter seg fast i lakken. Om våren bør du polere for å fjerne det som har satt seg fast og for å få opp glansen i lakken, sier Engebretsen.

Å polere er ikke vanskelig, men det må gjøres riktig.

– Bilen er ofte noe av det dyreste man eier. Da er det dumt ikke å ta ordentlig vare på den. Hvis du rengjør, polerer og vokser grundig, får du langvarig beskyttelse som gjør det enklere å vaske bilen i framtiden, sier Dag Bergby, markedsansvarlig i Biltema.

Viktig forarbeid

Det viktigste er å gjøre grundig forarbeid. Masker lister og annet som ikke skal poleres.

– Plast og gummi bør ikke får polish på seg. Det kan føre til at de får stygge grå flekker som det er vanskelig å få av. Du bør heller ikke polere i direkte sollys, sier Bergby.

En typisk feil er for dårlig vask og rengjøring før polering.

– Dersom saltet og skitten ikke blir fjernet, kan hele poleringsjobben være bortkastet. Spray på avfettingsmiddel, vent de angitte minutter og skyll av, sier Bergby.

Velger du å polere på den tradisjonelle måten, skal du påføre lakkrens skånsomt med klut eller poleringsmaskin. Tørk av med en tørr mikrofiberklut og påfør deretter poleringsmiddelet med samme metode. Tørk av og påfør deretter voks. Vent litt før du tørker av med en klut.

– Jobben gjøres enklere ved å bruke en poleringsmaskin, men det gjelder å vite hva man holder på med. Les instruksjonsboken og øv deg på en annen overflate først, råder Dag Bergby.

Artikkeltags