Slurver du med linsene, kan det få alvorlige følger

Kontaktlinsebrukere bør gå til årlige kontroller hos optiker.

Kontaktlinsebrukere bør gå til årlige kontroller hos optiker. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Én av tre som kjøper kontaktlinser på nett følger ikke anbefalte kontrollrutiner, viser en ny undersøkelse.

DEL

Det kan føre til alvorlige øyeinfeksjoner og i verste fall blindhet, advarer Norges Optikerforbund.

– Forskning viser at linsebrukere som ikke følger kontrollrutinene har en betydelige høyere risiko for komplikasjoner. Alle bør gå til årlig kontroll og følge optikerens råd og anbefalinger, sier Ann Elisabeth Ystenæs. Hun er ansvarlig for kontaktlinseutdanningen ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

Dropper kontroll

Undersøkelsen som Kantar TNS har gjort for optikerbransjen viser at 34 prosent av kontaktlinsebrukere som kjøper linser fritt på nett, dropper den anbefalte kontrollen hos optiker. 9 prosent vet ikke om de har hatt kontroll.

– Tallene er bekymringsfulle selv om det er en liten forbedring fra siste undersøkelse i 2016. Vi har ingen problemer med at folk handler kontaktlinser verken på nettet eller andre steder, men oppfølgingen og kontrollen er det viktig at man lar en godkjent kontaktlinsetilpasser gjøre, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Han er bekymret for at netthandel gjør oss til sløve forbrukere og ikke kloke kontaktlinsebrukere.

Får gode råd

Den viktigste årsaken til at folk ikke går til kontroll er at de mener de selv ville merke det dersom noe var galt.

– Jeg er redd de tar feil. En kontaktlinse kan faktisk kamuflere symptomer. Dersom du har et sår i hornhinnen, kan linsen ligge som en bandasje over og gjøre at du ikke merker skaden. Det kan føre til at du søker senere hjelp enn du ellers ville ha gjort, sier Ann Elisabeth Ystenæs til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Amøbe spiser hornhinnen

Gal bruk av kontaktlinser kan i verste fall føre til at du mister synet. Akantamøbe er en farlig parasitt som angriper linsebrukere oftere enn andre. Kommer den på øyet ditt, begynner den å spise opp hornhinnen.

Dersom du har et sår i hornhinnen, kan linsen ligge som en bandasje over og gjøre at du ikke merker skaden.

Ann Elisabeth Ystenæs, ansvarlig for kontaktlinseutdanningen ved Høgskolen i Sørøst-Norge

– Akantamøbeinfeksjon er en sjelden, men svært alvorlig tilstand. Man risikerer å bli blind i løpet av kort tid. For å forhindre sykdommen er det en ting som gjelder, nemlig å unngå å få vann på kontaktlinsene. Derfor er det viktig å vite hvordan man skal håndtere linser og å følge de rådene som blir gitt fra optikeren, påpeker Ystenæs.

Slik unngår du linsetrøbbel

De viktigste rådene for trygg bruk er å vaske hendene hver gang man skal ta i linsene, unngå vann på linsene, rengjøre linseetuiene med kontaktlinsevæske (aldri vann), skru på korken på linsevæsken og bytte væsken ut regelmessig.

Studier viser at det er mindre komplikasjoner med endagslinser enn linser man bruker flere ganger. Men det forutsetter at de brukes som de skal, og tas av om natten.

– Sover man med linser har man en femdoblet risiko for å få en infeksjon, så det vil jeg fraråde, sier Ystenæs.

En gang hver dag bør linsebrukere stille seg foran speilet og kontrollere øynene sine.

– Se om de er blitt røde og kjenn etter om det er vondt eller irritert. Vurdér om synet har forandret seg siden sist. Merker du en forandring, så kontakt den som har tilpasset linsene og få hjelp der, oppfordrer Ystenæs.

(ANB)

Artikkeltags