(Siste)

Vurderer du å skifte farge på huset, anbefales det å bruke tid på å finne en farge som kler huset og nabolaget gjennom fire årstider med skiftende lysforhold.

– Tankeløst

Fargeekspertene retter nå en advarende pekefinger mot grått som har blitt den nye motefargen. Hele nabolag skifter karakter fordi mange har malt grått.

– Synd og tankeløst, mener arkitekt og fargeprofessor Mette L’orange.

– Mange grå hus sammen kan lett oppfattes som «grått», trist og karakterløst. Mens ett og annet blant hus med andre kulører er fint og skaper «luft» og variasjon i helheten, sier hun.

Må ta hensyn

Hun peker på at størrelsen og stilen på huset på huset, miljøet det står i, materialet det er bygget av og himmelretningen det vender mot alle er forhold som påvirker opplevelsen av fargen og dermed noe vi må ta hensyn til ved valg av farger.

– Se på omgivelsene og tenk på hvordan huset skal oppleves før du bestemmer deg. Skal huset stikke seg fram eller være dempet og tilbaketrukket? Grått kan bidra til begge deler avhengig av hvilken gråtone man går for, sier L’orange.

Tradisjonsfarge

Hun får støtte av kreativ leder i Fargerike, Tale Henningsen, som i disse dager lanserer et nytt fargekart. Der prydes forsiden av et rødt hus – ikke en rødmalt liten stue – men et staselig stort bygg i rødt og hvitt.

– Rødt er en av våre tradisjonsfarger og egner seg godt på de fleste hus - klassiske, funkis fra 50-tallet og moderne arkitektur, sier Henningsen.

Fargekartet er satt sammen av tidløse farger. Teamet som har jobbet med fargene har reist rundt i landet, hentet inspirasjon og kunnskap og valgt nyanser som vil være like flotte uansett årstid. Først i heftet finner vi kapitler om rødt, gult, grønt, blått.

– Dette er ikke tilfeldig, medgir Henningsen, vi ønsker å inspirere til større mangfold og vise hvor flott det er med farge.

Karakter

Selv har hun og familien malt huset i sommer. Etter 13 år med en svakt gulaktig farge med eggehvit staffasje, som både huset, beboerne og nabolaget hadde trivdes med, var det tid for skifte. Da husbonden nå skulle male huset for tredje gang, forlangte han ny farge.

– I diskusjonen om hvilken farge vi skulle gå for, var én ting klart. Det skulle ikke være grått! sier hun med ettertrykk og rister på hodet over hus som har mistet karakteren ved «modernisering» til grått fra for eksempel rødt og gult.

Nå er det forskjell på gråtoner, noen er mer heldige enn andre. Det er særlig de litt rødaktige gråtonene hun mener folk skal være varsom med. For med mye grønn vegetasjon rundt har disse fargene en tendens til å bli litt rosa eller lilla.

– De blir rett og slett skitne og slappe, nærmest som en klump modelleire, mener hun. (ANB)