Gå til sidens hovedinnhold

Innfører reiseforbud til Lofoten etter besøk av soldater fra Evenes

Etter en velferdstur for soldater på Evenes flystasjon har Forsvarsstaben nå beordret stans for reiser til Lofoten for forsvarets ansatte.

Forsvaret nekter nå sine ansatte å reise til Lofoten. Det skjer etter at soldater fra Evenes i begynnelsen av mars reiste på velferdstur til Lofoten, eller en organisert «heisatur» slik NRK Nordland beskriver utflukten.

Forsvarsstaben har nå innført reisenekt til Lofoten for alle sine ansatte, ifølge NRK.

Fulgte ikke rådet fra kommuneoverlegen

Ordren kommer etter en henvendelse fra Statsforvalteren som har vært i dialog med både kommuneoverlegen i Vågan, og Forsvarsstaben.

Før velferdsturen skal Forsvaret ha vært i kontakt med kommuneoverlegen, men uten at hans råd om ikke å reise ble hørt.

– Jeg ser hva kommunelegen uttalt. Vi har sendt ham en e-post i forkant om planen vår. Han informerte da om at dette var ansett som et arrangement. Vår leder for sanitetsavdelingen sendte ham så en e-post og forklarte hvilke vurderinger som er gjort i forkant og hvilke smittevernstiltak som vil bli gjort underveis. Den e-posten har vi ikke mottatt svar på, sa Guldvog etter at reisen var utført og kritikken kom fra kommuneoverlegen i Vågan.

Les også

Sjefen på Evenes sier de har gjort flere vurderinger før helgas tur til Svolvær

Han skjønte likevel regelverket kan tolkes ulikt.

– Jeg skjønner at man kan tenker at det er det. Jeg skjønner at dette kan tolkes i ulike retninger. Vi må selvfølgelig ta en gjennomgang på våre vurderinger i lys av de reaksjonene som er kommet. Vi skal være en troverdig samfunnsaktør som gjør det vi kan og gjennom tiltak viser at vi tar dette på alvor, uttalte luftvingsjefen på Evenes.

Konklusjonen er klar

Etter bekymringsmeldingen fra Juul tok Statsforvalteren i Nordland kontakt med Forsvaret. Forsvarsstaben drøftet bekymringen om økt smitte i Lofoten og ga dermed sin konklusjon:

– Det skal ikke gjennomføres unødige reiser, herunder velferdsturer, til området Lofoten. Forsvarsstaben presiserer Forsvarets ansvar om å bidra til så lav smittespredning som mulig gjennom begrenset reisevirksomhet, skriver NRK.

Pressevakt Thomas Gjesdal i Forsvaret forteller til kanalen at det var en selvfølge at de tok Statsforvalteren på alvor.

Reiseforbudet gjelder fram til 1. juli.

Kommentarer til denne saken