- Plutselig begynte den å angripe farsan! Vi ble ganske forfjamset av hva dette var for en skapning!

Artikkelen er over 3 år gammel

Mener å ha funnet det han kaller en "monsterveps" på Øra.

DEL

Mandag ettermiddag sendte Lasse Kjelland bilder av en tilsynelatende storvokst veps til Fremover.

– Vi lurer jo fælt på hva dette er for noe, sier han til Fremover mandag kveld.

Tidligere på dagen hadde moren og faren til Kjelland vært ute i hagen på Øra.

Da ble faren angrepet av vepsen.

– Den angrep farsan. Mamma så noe som forsøkte å angripe ham og hun forsøkte å få faren min til å se vepsen. Farsan så den ikke og fikk jo litt panikk – han ville jo ikke bli stukket av den store skapningen, forteller Kjellan litt lattermildt.

Bestill Fremover+ i 8 uker for kun 99,- og få tilgang til alt digitalt innhold

Ifølge ham var vepsen nærmere fem cm lang.

– Den hadde en stor og tykk brodd. Det store spørsmålet er jo om noen vet hva dette er. Jeg er mye ute i løpet av året, men jeg har aldri sett noe liknende, fortsetter han.

– Vi har sett og lest mye om monstervepsen, men det blir artig å høre om noen faktisk vet om dette er en monsterveps eller ikke, avslutter han.

Kjempetreveps

Ekspert på insekter, Jostein Kjærandsen ved Universitetet i Tromsø, sier til Fremover at det trolig dreier seg om en kjempetreveps.

– Jo, det er nok en kjempetreveps, Urocerus gigas. Vi får inn bilder og funn av denne imponerende vepsen hvert år til Tromsø Museum. Den finnes i hele landet og er ikke uvanlig, men heller ikke hverdagskost å se. Den følger barskogen og dukker ofte opp ved ferskt tømmer og vedstabler av furu. De fleste som opplever den på nært hold for første gang blir imponert eller skremt av den, spesielt av hunnens kraftige bore- og eggleggingsrør (som hos denne) som ser ut som en stor stikkebrodd. Imidlertid har ikke denne vepsen en tydelig innsnevring (vepsetalje) mellom for og bakkropp og hører derfor til de helt ufarlige plantevepsene, skriver han i en e-post til Fremover.

Følg Fremover på Facebook og få siste nytt først

Hold deg oppdatert uansett hvor du er. Last ned Fremovers app og få varsel på mobilen om blant annet store nyheter, trafikkulykker og stengte veier i regionen.

App for iPhone

For Android

Artikkeltags