Søndag starter det mest omtalte VM i fotball på flere tiår. Det sportslige har ikke vært i fokus når verdens beste fotballnasjoner skal kjempe om tittel i Qatar. Arrangøren er blant annet kritisert for manglende menneskerettigheter og for sine lover mot homofili. Legningen kan gi flere års fengsel.

Jahn boikotter ikke

Flere norske utesteder har valgt å boikotte mesterskapet – det vil si at de ikke sender kampene fra NRK og TV2. Vålerenga Vertshus i Oslo er blant de som boikotter mesterskapet. Jahn Isiktas som driver Trappa sportsbar i Narvik, gjør ikke som vertshuset i Oslo.

– Vi kommer til å vise fotball-VM hos oss, sier mannen som har 11 skjermer, inkludert to storskjermer.

Isiktas har ikke vurdert å boikotte VM som varer fra 20. november til 18. desember. Men driveren av sportsbaren i Narvik tror ikke at interessen blir like stor denne gangen.

– Det er fordi mesterskapet går der det går. Jeg har sett program på TV om hvordan folk som jobber der, behandles. Det er ikke bra, sier mannen som selv er fra Tyrkia.

Vil ta seg opp

Isiktas kommer ikke til å gjøre noe med åpningstidene under den nesten en måned lange fotballbegivenheten.

– Jeg åpner om kvelden i uka og noe tidligere i helgen. Det blir ikke endret, sier han.

Isiktas tror ikke det blir noen stor pågang i de første ukene av VM, men at det så tar seg opp den siste halvannen uka.

– Jeg tror flere vil se når det kommer til kvartfinalene, da er det mer interessant, sier han.

Artikkel fortsetter under bildet

Frank Aanes Andersen er daglig leder i Mjølner. En samfunnsengasjert Aanes Andersen sto frem som sterk motstander av krigen i Ukraina, og det russerne har gjort – og gjør – der.

Kritisk til VM

Daglig leder i byens allnorske fotballklubb er sterkt kritisk til Qatar-VM, og måten landet er blitt tildelt VM på og hvordan arbeidere blir behandlet.

Aanes Andersen er samtidig stolt over måten den norske fotballpresidenten har stått frem med knallhard kritikk av arrangør og ikke minst FIFA, de som sto for tildelingen helt tilbake til 2010.

– Lise Klaveness har vært tøff og tydelig, og jeg tror hun er blitt hørt. Det er viktige at hun har gitt så klar melding, sier han.

Artikkelen fortsetter under faktaboksen.

Aktuelt:

For første gang i historien skal verdensmesterskapet i fotball for herrer arrangeres i Midtøsten, i Qatar. Qatar er et land der over 90% av befolkningen på 2.6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap. Migrantarbeiderne som blant annet kommer fra Bangladesh, Filippinene, India og Nepal har bygget stadioner, t-baner, veier og annen infrastruktur.

De jobber som taxi-sjåfører, sikkerhetsvakter og bemanner servicebransjen. Det er disse arbeiderne som gjør VM i Qatar til en mulighet. Likevel blir de utnyttet på det groveste i et land hvor myndighetene har satt menneskerettighetene nederst på listen over prioriteringer i forberedelsene til mesterskapet.

Amnesty International, og flere andre, har undersøkt arbeidsforholdene til migrantarbeiderne i Qatar og avslørt systematiske brudd på menneskerettighetene deres.

(Kilde: Amnesty International)

LKAB cup-sjefen kommer ikke til å boikotte VM, det vil si skru av TV2/NRK når kamper spilles.

– Det hjelper ikke så mye. Det viktige er alle som kan påvirke., og mange har gjort det, påpeker mannen som håper det blir noen fine matcher også, selv om det sportslige så langt er kommet i andre rekke.

Artikkel fortsetter under bildet.

Fakta fotball-VM

Hva: VM i fotball for herrer

Hvor ofte: Hvert fjerde år

Arrangør: Qatar, på vegne av FIFA (Federation internationale de Football Association

Tidsrom: 20.november-18.desember.

Antall nasjoner: 32

Disse deltar: Nederland, Ecuador, Senegal, Qatar, England, USA, Iran, Wales, Polen, Argentina, Mexico, Saudi-Arabia, Frankrike, Danmark, Tunisia, Australia, Tyskland, Spania, Costa Rica, Japan, Kroatia, Belgia, Canada, Marokko, Sveits, Serbia, Brasil, Kamerun, Portugal, Uruguay, Ghana og Sør-Korea

Åpningskamp: 20 november Qatar-Ecuador

Rettigheter: Vises på TV2- og NRK-plattformer i samarbeid