Stenger Altevatn og Norddalen for rypejakt

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Produksjonen av rypekyllinger er så lav at Statskog stenger områdene rundt Altevatn og Leina i Indre Troms, samt Norddalen og Haugfjell i Ofoten, for jakt på ryper.

Lav kyllingproduksjon

– Vi baserer våre tall på det jegerne har rapportert av fangst – og innsats. Deretter har vi vurdert om trykket har vært høyt, middels eller lavt, forklarer fagsjef Jo Inge Breisjøberget i Statskog.

Han forteller videre at jakttrykket rundt områdene på Altevant og Leina har vært hardt, og kombinert med en veldig lav kyllingproduksjon vil det ikke bli tillatt med jakt i disse områdene denne sesongen.

Ikke stamfugl

– Vi må ha en kyllingproduksjon på 2,5 kylling per høne, og vi kommer til å stenge de områdene der produksjonen er lavere, sier Breisjøberget.

Også Statskogs eiendommer i Norddalen og på Haugfjell vil bli stengt for jakt denne sesongen.

På flere områder er det i prinsippet ikke stamfugl, og dårlig produksjon.

Rev og mår tar for seg

– I år har været gjort at produksjonen er unormalt lav, sier Jo Inge Breisjøberget, men han legger ikke skjul på at både rev og mår sterkt bidrar til et press på rypebestanden.

En sterk hjorteviltstamme gjør også at rev og mår har matfat hele året.

– Ett kadaver kan være en matressurs gjennom hele året for en rev, sier Breisjøberget, som gjerne vil at flere skal jakte både rev og mår.

Kvoter og reguleringer for årets jaktsesong finner du på Statskog sine hjemmesider.

Artikkeltags