Årets kvoter for rypejakta er klar

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Statskog har nå offentliggjort årets kvoter for rypejakta (ekstern lenke). Det er ingen grunn til å juble for jegere som skal jakte i Ofoten og Indre Troms.

Må belage seg på måtehold

Mens fjorårets dagskvoter på lirype var seks ryper per jeger, har ikke jegerne lov til å felle mer enn to liryper og to fjellryper per dag.

– Også i år må rypejegerne belage seg på måtehold, skriver Statskogs i en pressemelding.

Bedre i sør enn i nord

10. september starter den årlige rypejakta over hele landet, og kvotene settes på grunnlag av tellinger i forkant.

Resultatet fra tellingen kan du se her: Taksering.pdf

– I fjor var det dårlig med ryper i sør og bedre i nord. I år er situasjonen motsatt.

– I nord er det noe bedre jo lenger nord man kommer, og jo lenger ut mot kysten du drar. Her har noen områder en god bestand av stamfugl og middels kyllingproduksjon. Når vi kommer lenger innover, som ved Altevann og Dividalen, er antallet stamfugl og kyllinger betydelig færre, sier jaktkonsulent Kristian Eiken Olsen i Statskog.

Rev, mår og kråker får skylden

Statskog mener liten tilgang på smågnagere har gjort at fugleegg og kyllinger har vært ekstra utsatt for rev, mår og andre predatorer.

– Statskog har satt så lave dagskvoter som mulig i Nordland, i Troms noe høyere.

Vil ikke stenge for jakt

– Vi mener at det ikke er riktig å stenge for jakt. De lokale forskjellene er svært varierende. Stenger vi enkelte områder, blir det fort et høyere jakttrykk enn ønskelig i nærmeste åpne jaktområde. Derfor mener vi at forsiktig jakt over alt er det mest fornuftige, sier Olsen.

Artikkeltags