Derfor blir rypejakten mest sannsynlig bedre i år

BEDRE UTSIKTER: Årets rypejakt ligger an til å bli bedre. Det er rett og slett flere ryper nå. Illustrasjonsfoto: Odd-Georg H. Benjaminsen.

BEDRE UTSIKTER: Årets rypejakt ligger an til å bli bedre. Det er rett og slett flere ryper nå. Illustrasjonsfoto: Odd-Georg H. Benjaminsen.

Artikkelen er over 1 år gammel

Statskogs ferske tall viser økning i rypebestanden i forkant av høstjakten.

DEL

Fredag kommer Statskog med en melding om statusen på rypebestanden på tampen av sommeren.

Fra 4. til 20. august ble tall hentet inn sammen med jeger- og fiskeforeninger over hele landet, det Statskog forvalter jakt. Det er telt ryper på totalt 1.800 kilometer takseringslinjer, noe som ifølge Statskog gir et rikt datagrunnlag.

– Det store bildet er svært positivt. Det er alltid lokale variasjoner, noe vi særlig ser i Troms denne høsten. Men alt i alt tyder tallene på økende tetthet og kyllingproduksjon i hele landet, sier jakt- og fiskesjef i Statskog, Jo Inge Breisjøberget.

Mye smågnagere

I pressemeldingen de kommer med peker de på at det tørken i sommer, som i alle fall var aktuell i deler av landet, gjorde at det var knyttet store forventninger til takseringene. Men det kommer fram at rypekyllingene har funnet tilstrekkelig føde til å klare seg.

– Rapportene våre tyder på at det er mye smågnagere, slik som mus og lemen. Dette er den store motoren for rypeutviklingen. Spesielt reven vil i slike år snarere gå etter smågnagere enn rypekyllinger, forteller Breisjøberget.

Kvotene ikke klare

Fortsatt er det ikke klart hvilke kvoter som gjelder i hvert enkelt område. Rypetellingene i år, samt historisk jaktuttak legges til grunn før kvotene settes.

– Vi skal gjøre disse analysene nå og drøfte høstens jakt med brukerorganisasjoner. Gode takseringstall virker i retning mindre regulering, men vi må ta høyde for lokale variasjoner. Vi vil avklare dette i løpet av en ukes tid, opplyser Breisjøberget.

Rypejakten starter 10. september. I Sverige starter småviltjakten allerede 25. august.

Artikkeltags