På 1990-tallet ble Farsanløpet gjennomført to ganger, den gangen korteste vei fra demninga i Norddalen til Katterat. Morsan og Farsanløpet har vært arrangert tre ganger tidligere, henholdsvis 37,43 og 47 km. Neste lørdag står en av sensommerens høydepunkt i Narvik på programmet. Og i 2022 skriver Morsan & Farsanløpet historie.

Inn i Sverige

– For første gang er det et ekte «cross-country-løp», noe som korona har hindret oss å arrangere de siste to årene. Vi skal inn i Sverige, til Abisko, kan Joar Nilsen og Asbjørn Førlie fra Sjettholka il fortelle.

Duoen ønsker å presisere at alle kan delta i Morsan & Farsanløpet, selv om distansen er rimelig lang. Løpet arrangeres av Sjettholka-amatørene etter ærlighetsprinsippet – ingen kontrollposter før målgang.

– Dette er et uhøytidelig terrengløp på ca. 51 km fra demninga i Norddalen i Skjomen til Abisko, via Cunojavri, Unna Allakas og Abiskojaur. Alle kan være med. Ta det i det tempoet du orker. Deltakere kan løpe eller gå. Mange vil nok uansett gå i løpet av de litt over 50 kilometerne, sier Nilsen og Førlie.

Bildeserie

Deltagere i Beisfjord Backyard Ultra

Har flere arrangement

Morsan & Farsanløpet er det midterste av tre arrangement Sjettholka il tilbyr denne sesongen. Det første, Beisfjord Backyard Ultra, gikk av stabelen i juni. Senere i høst kommer Emmenes Toget Terrengløp. Neste lørdag står Morsan og Farsan-løpet på programmet. Som løpets navn tilsier så er dette et tilbud til begge kjønn. Men du trenger ikke være blitt mor eller far for å delta. Arrangementet neste lørdag har ingen mat eller drikkestasjoner. Det er elver og bekker langs løypa, så man vil neppe tørste i hjel. Mat til selve turen må man selv beregne. Men godbit venter i mål, uansett om du bruker seks, syv eller ti timer.

– Det blir servering av bacalao etter målgang, røper Nilsen og Førlie.

Siden løpet går over mange mil med masse terreng, så har arrangøren noen regler.

Sikkerhet

– Deltakernes sikkerhet er viktig. Derfor er det påbudt med sekk og ekstra bekledning for alle løperne. Innholdet i sekken er ikke ment som primær løpsbekledning, men et tillegg til det du har på deg når du starter løpet. Det settes opp buss fra Narvik til demninga. Det vil arrangeres frakt av utstyr, mat og drikke fra Narvik til Abisko for deltakerne. Det vil også bli transport tilbake til Narvik, sier duoen.

Årets arrangement koster noen hundrelapper. Det er til selvkost, og arrangøren tjener ikke mange kroner på dette som er ment som et tilbud til lokal befolkning og andre som vil være med.

– Vi har transport inkludert, mat etter løpet og alle får T-skjorte. Når du løper de siste kilometerne før målgang kan man begynne glede deg til badstue og dusj på Abisko fjellstasjon. Siden vi skal bestille buss må vi vite antall påmeldte på forhånd. Vi setter påmeldingsfrist til over helga, søk opp arrangementet Morsan & Farsanløpet på Facebook og trykk «skal», avslutter Joar Nilsen og Asbjørn Førlie.