– Rundt klokken fire begynte det å regne ekstremt mye. Jeg har faktisk ikke opplevd at det har regnet så mye på så kort tid før. Så hørte jeg at det begynte å buldre i fjellsiden. Da gikk jeg ut, forteller Armann Eide.

Armann Eide har hytte på Eide og har vært til og fra på stedet siden han var guttunge. Han har opplevd ras der før, men aldri et ras som det var lørdag ettermiddag.

Ned i sjøen

Da Armann Eide hørte buldringen og gikk av hytta ut så han opp mot fjellsiden. Først var toppen av fjellet, Eidetinden, dekket med tåket. Men så lettet tåken.

– Da så jeg steinblokker komme veltende ned fjellsiden. De tok med seg trær og masse jord. Skredet gikk bare lengre og lenger ned, helt til det endte i sjøen. De store steinblokkene stanset heldigvis lenger opp i fjellsiden, og det var mest jord og annet småtteri som skredet hadde tatt med seg som rakk sjøen, forteller Armann Eide.

Eidetinden har tre groper øverst i fjellet. Det er disse gropene Armann Eide mener ble fylt med vann og som dermed utløste skredet.

– Flere år har de blitt fylt opp, men som regel har det bare dannet elver. Denne gangen ble den minste gropen så overfylt at alt raste ut, sier Armann Eide.

Saken fortsetter under bildet.

 

Graves ut

Etter en stund begynte regnet å gi seg og da ble buldringen i fjellet mindre.

– Det var tilfeldigvis en gravemaskin i området, så han som eier den har tatt spakene fatt og driver å graver grumset som ligger over veien bort. Vi kommer oss nok bort herfra etter hvert, sier Armann Eide.

Ordføreren i Tysfjord kommune, Tor Asgeir Johansen, kan fortelle at han har hørt om skredet.

– Kommunen blir ikke å gjøre så mye akkurat nå fordi vi har fått informasjon om at skredet ikke var så stort og at det er en som driver å graver på stedet. Jeg sa til han med gravemaskinen at han fikk bare rydde opp hvis han ville, slik at han kom seg hjem, sier ordføreren.

Norges vassdrags- og energidirektorat hadde ikke hørt om skredet da Fremover tok kontakt.