Gå til sidens hovedinnhold

Her er det hyppigst sjanse for jordskjelv i landet

Artikkelen er over 3 år gammel

Ifølge jordskjelvforskere er det et sted i Norge som er spesielt utsatt for jordskjelvsvermer. Nemlig kysten i Nordland. Det er også dette området som har opplevd et av de største jordskjelvene i historisk tid, på Helgeland i 1819 med en styrke på 5,8 på Richters skala.

Forskere tror nå at jordskjelvsvermene i Nordland skyldes den fortsatt pågående landhevningen etter siste istid som var ferdig for nesten 10,000 år siden.

Nordland stiger fortsatt opp mot fire millimeter i året, mens havbunnen i vest ligger mer eller mindre stille.

Dermed blir det store spenninger i jordskorpen som utløses gjennom grunne svermer med små jordskjelv. Variasjonene langsmed kysten tyder derfor på at andre, lokale effekter også spiller inn.

31. august er det premiere på den nye filmen «Skjelvet» som omhandler at et nytt jordskjelv kan treffe Norges hovedstad når som helst. Det skremmende scenarioet i filmen kan ifølge Norsar faktisk skje i Nordland.

– Vi er ikke ute etter å skremme. Filmen må først og fremst ses på som underholdning, men samtidig synes vi det er bra at bevisstheten økes rundt jordskjelvfaren i Norge. Dette er tross alt ikke fiksjon, men fakta, sier daglig leder Anne Strømmen Lycke ved Norsar.

Kommentarer til denne saken