(Nettavisen): Julebordsesongen er tiden da mange nordmenn inntar mer alkohol enn til vanlig. Da er det viktig å tenke på hvor lenge promillen sitter i kroppen i etterkant.

Julebordsesongen er godt i gang, og i løpet av de neste ukene vil tusenvis av nordmenn konsumere godt med alkohol under julebordet. For mange er alkoholkonsumet høyere under julebordsesongen enn til vanlig.

MA – Rusfri Trafikk er en organisasjon som arbeider for å hindre at man skal møte en ruspåvirket sjåfør i trafikken. Nå går de ut og advarer mot dagen derpå-promille etter julebord.

– Det er mange som undervurderer farene ved å kjøre dagen etter julebordet, og så ender kjøreturen med tragedie, sier generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk Elisabeth Fjellvang Kristoffersen i en pressemelding.

– Minst 25 prosent av dødsulykker skyldes rus

Ifølge MA – Rusfri Trafikk skyldes minst én fjerdedel av dødsulykkene på norske veier rus. Under julebordsfesten kan det fort bli mer alkohol enn man er vant til, og da er det viktig å huske på hvor lenge promillen er i kroppen.

Nettsiden promille.no har laget en kalkulator der man kan legge inn vekt, kjønn, tiden da man drakk og hva man drakk for så å se hvor lenge man har en promille i kroppen. For eksempel så vil en kvinne på 65 kilo som drakk tre halvlitere og tre enheter med brennevin mellom klokken 19.30-02.30 bli edru mellom 08.30-15.00. Det vil si at det vil ta mellom seks og en halv og tretten timer før denne kvinnen vil bli edru etter at hun sluttet å drikke.

En mann på 75 kilo med samme alkoholinntak vil bli edru mellom klokken 05.00 og 10.00, altså mellom tre og åtte timer. I tillegg til dette må man også ta med i beregningen at mennesker har forskjellig forbrenning, og at dette også kan spille en rolle for hvor fort alkoholen er ute av kroppen.

Slik kan du regne

Ifølge promille.no vil alkoholen i gjennomsnitt fordele seg i 60 prosent av kroppsvekten hos kvinner, og i 70 prosent av kroppsvekten hos menn. De har også laget denne formelen som kan brukes for å beregne promille etter alkoholinntak:

For kvinner:

Alkohol i gram / (kroppsvekten i kilo x 60 prosent) – (0,15 x timer fra drikkestart) = promille. 

Her er et eksempel: En kvinne på 65 kilo, som drikker to glass vin og tre drinker, vil etter tre timer fra da hun startet å drikke ha en promille på 1,08.

For menn: 

Alkohol i gram / (kroppsvekt i kilo x 70 prosent) – (0,15 x timer fra drikkestart) = promille. 

Her er et eksempel: En mann på 80 kilo, som drikker fire øl og to drinker, vil etter tre timer fra da han startet å drikke ha en promille på 1,10. 

Økt risiko for demens

Generalsekretæren minner om at hver og en av oss har ansvar for at juletrafikken er rusfri.

– Sørg for fellestransport eller betal taxi for dem som trenger det, og dersom det konsumeres alkohol er det greit å oppfordre dine kolleger til å la bilen stå dagen derpå, sier Fjellvang Kristoffersen.

At alkohol er skadelig er godt kjent, men akkurat hvor skadelig det er er kanskje ikke like mange klar over. Et høyt alkoholinntak er kanskje den sterkeste risikofaktoren for å utvikle demens.

I en studie publisert i det britiske tidsskriftet British Medical Journal (BMJ) kom forskerne frem til at de som drakk mer enn fjorten alkoholenheter i uka hadde en økt risiko for å utvikle demens. På den andre siden hadde de som var totalt avholds også den sammen risikoen.

En alkoholenhet kan for eksempel være en liten flaske pils på 35 centiliter, ett glass vin på 12 centiliter, eller en dobbel drink på fire centiliter. Dette tilsvarer i underkant to og en halv flaske vin eller virka ni halvlitere med øl.

Faresignalene

De færreste av oss har full kontroll på alkoholinntaket vårt, altså vet vi ikke nødvendigvis hvor mange enheter vi drikker i uka. Kari Lossius er klinikkdirektør ved Stiftelsen Bergensklinikkene. Hun har tidligere nevnt disse faresignalene på at man har et usunt og problematisk forhold til alkohol til Nettavisen:

  • Alkoholinntaket ditt øker stadig.
  • Toleransen din øker, altså trenger du mer alkohol for å oppnå samme rus som før.
  • Du har ikke samme glede av å drikke alkohol.
  • Du drikker når andre ikke drikker – og i situasjoner og på steder hvor ingen andre drikker.
  • Du får blackouts ofte, altså er det deler av kvelden du ikke husker.
  • Pårørende reagerer på oppførselen din når du drikker.
  • Du begynner å skjule drikkingen din.