Julen nærmer seg og mange nordmenn kommer de neste ukene til å dra på helgeturer til utlandet for å dra på juleshopping. Er du en av de som tenker å gjøre det bør du sette deg godt inn i tollreglene først.

– Kjøper du varer for mer enn 6000 kroner på reiser, bør du gå på rødt på hjemveien og fortolle varene. Er ikke gavene fortollet, er de «ulovlig interesse» og dermed ikke omfattet av forsikringsdekning hvis de blir stjålet senere. Dette gjelder alle typer forsikringer, sier reise-ekspert i Tryg Forsikring, Roy Vetaas i en pressemelding.

Å gå på rødt og sikre seg tollklarering av varer du har kjøpt i utlandet betyr altså at du har dokumentasjon i tilfelle varen blir stjålet ved en senere anledning.

– Kanskje noe å tenke på for dem som kommer hjem med en iPhone XS eller en dyr håndveske i bagasjen. Har du ikke tollklarering, betyr det ingen penger i tilfelle tyveri, sier Vetaas.

Pakker julegaver feil

Nordmenn opplever hvert år at hundrevis av julegaver forsvinner før de rekker å bli lagt under treet, og det er langt fra alle som blir erstattet. Hvis du legger et gullkjede til flere tusen kroner i kofferten, er det å gamble med verdisakene.

- Reglene er slik at alt av verdigjenstander må pakkes i håndbagasjen for at det skal være dekket mot tyveri eller skade på forsikringen, sier den erfarne skadekonsulenten som kan fortelle at Tryg Forsikring årlig får melding om flere hundre julegaver som enten er stjålet eller blitt skadet.

– Mange av disse gavene kunne blitt reddet ved at de var pakket slik de skulle, sier Vetaas.

Alle ting som er tyveriutsatt er å regne som verdisaker. Klær og toalettsaker legges gjerne i kofferten, mens verdisaker skal man ta med som håndbagasje.

Ikke la bilen bli utstillingsvindu

Selv om mange drar til utlandet og handler julegaver, kjøper de fleste julegavene i Norge. Men også i Norge er det viktig å ta sine forholdsregler. Jula kan fort bli ødelagt hvis gavene blir stjålet.

– Om julegavene først er kommet i hus, dekker innboforsikringen eventuelt tyveri, men det er en helt annen sak dersom julegavene ligger og frister i bilen. Vi dekker normalt ikke tap av verdigjenstander fra bil. Du bør derfor gjemme gavene i et låst bagasjerom. Lar du julegavene skinne gjennom bilvinduet, risikerer du både knust bilrute og et tomt juletre, sier Vetaas.